Tupozrakost

Pane doktore, už od dětství tpím tupozrakosti na levé oko. Jaká je podle Vás budoucnost v léčbě tohoto problému,kterého jak jsem se dočetl trpí nemalá část dětí? Druhá část otázky souvisí s tím, že mi pořád přidávají dioptie na brýlích. Je to možno nějak zastavit? Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Vzhledem k tupozrakosti máte pravděpodobně dalekozrakost (plusové dioptrie v brýlích). U takové vady je přibývání dioptrií normální. Ty dioptrie jsou tam celou dobu. Ale jak ubývá akomodace, tak se postupně projevují. Zastavit to nelze. Jedinou možností je operační odstranění dioptrií, ale to nevyřeší tupozrakost!
Momentálně jsou hlavně tendence včasně odhalit tupozrakost u dětí předškolního věku. K tomu jsou zformované programy školkového screnningu, který odhalí potenciálně rizikové jedince a odešle je na dovyšetření k oftalmologovi. Budoucnost se pořád soustředí na efektivnější prostředky stimulace zrakových funkcí u dětí.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: