Ucpaná jedna nosní dírka

Chci se zeptat ohledně orl problematiky. Zhruba od ledna tohoto roku mám pozíže s neprůchozí pravou nosní dírkou, které se, zdá se, stupňují - v prosinci jsem měla pravděpodobně nějaké alergické reakce (neustálé kýchání, ucpaný nos, vodnatý výtok z něj, svědění očí - které jsem neřešila - nikdy jsem nebyla na nic alergická a vždycky to po pár hodinách či dnech samo přešlo nebo se to alespoň zlepšilo), nejspíš to ale byl spouštěcí mechanismus pro podráždění sliznice a pocity ucpaného nosu se začaly stupňovat - nejdříve oboustranný s výtokem, od března pak už právě jen pravostranný s občasným výtokem z obou direk. Během dne se neprůchodnost lehce mění, v chladném prostředí se zlepšuje, ale nikdy není dirka průchozí úplně. Byla jsem u PL, který mi po přední rinoskopii řekl, že tam je vidět pouze (v té ucpané dirce) hypertrofická silně prokrvená sliznice, nejspíš konchy, přes kterou se nedá dostat dál. Dal mi kortikoidy ve spreji s tím, že pokud se to za měsíc nezlepší, půjdu na zadní rinoskopii a ct. Ucho i bubínek, ač zalehnuté, je podle vyšetření ok. Z této nosní dírky mi za posl. 3 měsíce tekla krev jen jednou po smrkání. Poslední dny je dírka úplně neprůchozí celý den bez výtoku, kortikoidy zatím nepomáhají (mám je pár dní). Samozřejmě mám největší obavu z nádorového bujení, před půl rokem jsem navíc prodělala infekční mononukleózu. Uzliny zvětšené nemám. Mohl byste mi, prosím, říci, co všechno by to tedy mohlo být? Pokud by bylo pravděpodobné, že se jedná o něco benigního, nechtěla bych zbytečně absolvovat ct... Moc Vám předem děkuji za odpověď, Alena V.

Odpověď odborníka:

Paní Aleno. Na Váš dotaz již adekvátně odpověděl kolega, tedy jen doplňuji - pravděpodobnost, že by za Vašimi potížemi stálo nádorové onemocnění (nebo cokoliv jiného vážnějšího) je minimální, nejspíše se skutečně jedná o projev alergie. Doporučení nosního kortikoidu bylo dle popisu potíží adekvátní, plný efekt se teprve projeví, pomůže Vám pravděpodobně také užití nějakého protialergického léku celkově (Zyrtec, Aerius apod.) - to vyzkoušejte, pokud již neberete... Samozřejmě je vhodné vyšetření na ORL s kompl. nosní endoskopií a také uvážení alergologického vyšetření. Nutnost CT bych konsultoval až podle názoru ORL lékaře po jeho vyšetření, dost možná ho nebude považovat za potřebné... Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Ucpaný nos, kýchání | Od: Hanka | 14.7.2014 09:47
Dobrý den, tak se stejným problémem se potýkám již přes rok s tím rozdílem, že jsem byla v minulosti přeléčna na plicní chlamydie, které mám stále pozitivní ve všech třídách..u mě to také začlo ucpaným nosem půl rok po přeléčení na chlamydie, nešlo mi pak skoro nic vysmrkat, ale jakési hleny v nose mám..extrémní časté kýchání (alergologicko-imunologické vyšetření bylo OK, nikdy jsem alergiemi ani netrpěla), řekla bych že kýchání po cca půl roce není již tak časté, ucpaný nos přetrvává, nejvíc navečer, v noci a ráno..nejdřív diagnostikováno jako chronická obstrukční rýma..a teď jako zadní rýma..mívám ucpanou hlavně jednu nosní dírku, častěji levou, i když to bývá někdy i místo levé pravá a někdy i obě. Brala jsem kortikosteroidy a stále beru, antihistaminika-Xyzal, dlouhodobě..měla jsem antibiotika do nosu..a nic nepomohlo zcela..až mě napadá myšlenka, kdybych měla chlamydie pneumonie i tedy na sliznicích, jestli by kortikosteroidy či antibiotika např. Pamycon pomohly..??no nevím..každopádně budu zkoušet dál se toho ucpaného nosu zbavit..případně vyzkouším jiného specialistu doktora. Nevím, co by způsobovaly chlamydie na sliznicích, zda nadměrné prokrvení sliznice, zánět či i sekret a zda toto by vše ucpávalo nos a pak dráždilo i ke kýchání..a zda se toho dá zbavit kortikosteroidy..či zda jen vnitřním užíváním antibiotik, které by se opět braly nějaký ten měsíc..s tím, když by to byly chlamydie již jako chronická perzistující infekce, zda by pomohly jedny antibiotika, zda by tam nemusela být nějaká kombinace antibiotik, aby pronikly i antibiotika do měkkých tkání a i jinde a i k zakryptovaným bakteriím, které by zničily a ještě by byla otázka délka užívání těchto antibiotik, aby byla dostatečná. Těžko říci..nejsem lékař, ale také mě to trápí. Člověk by chtěl být zdravý jako dříve, kdy tyto problémy neměl. Nastudovala jsem, že zadní rýmu může způsobovat i nedoléčená bakteriální infekce..a třeba to má co dočinění právě s chlamydiemi, které jsou bohužel velké potvory a těžko se jich dle mého názoru zbavuje.Začínám věřit, že 1 druh antibiotik je na ně krátký..že tam musí zřejmě být i např. Entizol spolu s dalšími ATB a brané delší čas, aby se v těle zničily i ty zakryptované bakterie, bohužel kombinaci antibiotik nepředepíše kde jaký lékař..a je otázka zda např. Doxybene zabije všechny chlamydie v těle i ty latentní zakryptované a zda se k nim dostane..někteří odborníci tvrdí že ne, jiní že ano..Já se obávám, že asi jen opravdu ta kombinace antibiotik může jedině zabrat, aby se pak nemoc nevracela a znovu se v těle ty chlamydie (zakryptované) nepomnožily. No to je jen můj názor..který je samozřejmě jen názor laika, který se ovšem o problematiku snaží zajímat, jelikož se touží v životě vyléčit a ne tímto trpět.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: