Ulcerózní kolitida, polypy, přírůstek na váze po kortikoidech

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. Je mi 34 let a v červnu letošního roku mi zjistili ulcer. kolitidu. Nejprve mi nasadili Salofalk, ale když se můj zdr. stav zhoršil, musela jsem do nemocnice a nasadili mi antibiotika a kortikoidy. Dnes jsem celkem v pořádku zatím stále v prac. neschopnosti beru 4*2tabl. Solofalk, 1*1tabl. Helicid a nyní 12,5 mg Prednison, prednison mi snižují po 2,5 mg za týden a čeká se, jestli to vše zvládnu, chodím na krev a ta je v pořádku. Na kolonoskopii jsem byla v červnu při určování diagnozy a nyní v říjnu při komplexní kontrole. Řekli mi, že se mi ve střevě udělali polypy, vzali mi vzorky, které jsou v pořádku. Mám dva dotazy, ten první se týká polypů, co mě teď čeká, co se s těmi polipy bude dále dít? To nějak roste, nebo co? A druhý dotaz se týká prednisonu, přibrala jsem po něm za 3 měsíce 12kg jsem napuchlá, mám v puse afty, padají mi vlasy, akné... lékaři tvrdí, že je to po prednisonu, ale na mě to působí strašně stresujícím dojmem, hlavně ta váha ( byla jsem zvyklá na 55kg a teď hrůza) neexistují nějaké prášky na odvodnění, nemohla bych si třeba v lékarně koupit Unilakt a myslíte, že by mi pomohl? Předem mockrát děkuji za odpověď. Přeji hezký den Katka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Katko. Tvorba polypů ve střevě je při těchto onemocněních běžná. Je to dáno zánětem, který je chronický a přichází většinou ve vlnách zhoršení. Polypy se budou objevovat stále, proto Vás budou čekat opakované kontroly pomocí koloskopie s bioptickým odběřem tkání, zejm. polypů. Je to z důvodů kontroly vlastního onemocnění a také jako prevence případného nádorového bujení. Pokud tyto kontroly budete pravidelně absolvovat, není důvod se znepokojovat. Vámi popsané příznaky budou opravdu souviset s léčbou kortikoidy. Vedlejší příznaky včetně nadváhy a zadržování tekutin jsou běžné. Dávku Prednisonu Vám lékaři postupně snižují přesně na takovou mez, kdy jsou účinky kortikoidů na Váš organizmus ještě znatelné a zároveň jsou co nejmenší nežádoucí účinky. Držím palce, věřím, že svou chorobu dobře zvládnete.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: