Úraz

Dítě (19 měsíců) si dnes na hřišti skříplo prst na ruce (první článek ukazováčku uprostřed) do kovového stroje na posilování. Brečelo jen chvilinku, spíš si jen zakňouralo. Na ruce zůstal otlačený proužek. Při pohmatu krátce po skřípnutí byla hmatná "boulička", něco jako kontraktura a přišlo mi, že lehounce natekl. Necelé dvě hodiny po úraze už tam nic nehmatám a ani otok nepozoruji. Je možné, že to byl nějaká hematom nebo pohmožděná tkáň. Dítě při prohmatávání vypadá, že ani neví, že mu na to šahám. Zdá se, že ho to nebolí. Jak se při takovýchto "úrazech" postupuje? Občasnému přivření prstů někam se nedá úplně zabránit, i když se člověk snaží sebevíc. Jak rozlišit, kdy se nejspíš o nic nejedná a kdy jet raději na rentgen? Nerada bych dítě při každém skřípnutém prstu nechala rentgenovat, zároveň nechci podcenit zlomeninu, zvláště u dítěte. Prosím o radu, jak bych případnou zlomeninu poznala? Zdá se, že prst dítě nebolí, může s ním hýbat... Popř. dělá se něco s pohmožděninou? Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Vždy když nastane otok postižené části jedná se o vážnější úraz. Pohmožděná tkáň, zlomenina vyvolává nejen bolest, ale i otok. Je vhodné znehybnění, dlaha, ruka na šátek, prstík obvázat, nehýbat, vhodné chladit a navštívit chirurgii. Tak jak popisujete vzhled úrazu vašeho dítěte, jedná se pouze o chvilkové stače svalů, nic to není. Hematom "lidově modřina" je dána prasknutím cévky v postižené části, bývá v kombinaci s otokem a rozhodně nezmizí hned, ale až za několik dní, až se krev vstřebá. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: