Ureaplasma

Dobrý den. Pomocí stěru z močové trubice mi byla nalezena ureaplazmata. Mám k tomu několik dotazů: 1) Na stěru jsem byl až pět měsíců od možné nákazy při rizikovém styku (bez kondomu) - není pozdě na léčbu? Neovlivní dlouhá doba mezi nakazoua léčbou negativně mou plodnost? 2) Dostal jsem antibiotika, což jsou jen 3 tablety, které mám vzít naráz. Paní doktorka mi řekla, že po dobrání těchto 3 tablet je hotovo. Nemusím jít ale logicky na kontrolní stěr, zda-li jsem vyléčen? 3) Na stěry jsem šel pro jistotu, i když jsem netrpěl žádnými potížemi (pálení pri močení, ani bolest v podbřišku, varletech nebylo, ani partnerka nic neměla). Mám se i tak obávat případné neplodnosti? Dočetl jsem se, že bakterie může v těle být, ale když nejsou žádné potíže, léčit se nemusí a problémy v těhotenství hrozit nebudou. Předem mockrát děkuji za zodpovězení všech tří dotazů.

Odpověď odborníka:

1) Ureaplasmata se vyskytují u 75% sexuálně aktivních jedinců a nemusí vůbec vyvolat chorobu. Neovlivňují plodnost. 2) Kontrolní stěr není bezpodmínečně nutný. 3) Provádět stěry, i když nemáte žádné obtíže, není příliš smysluplné - viz výše. Partnerka se rozhodně nemusí obávat.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: