Uspávání

Dobrý den,mám takový asi trochu netradiční dotaz. Mám dvouletého synka, který už od narození byl velmi plačtivý, nechtěl spát v postýlce, spal málo. Asi v půl roce jsem to vzdala a přestěhovala ho k sobě do postele s tím, že manžel od t doby spí jinde. V podstatě nám to takto vyhovuje a nijak nevadí. Synka doteď uspávám kojením a poté přendám do postýlky. Syn se v noci vzbudí, nakojím ho a nechám u sebe v manželské v posteli. V lednu mne čeká operace a hospitalizace kdy synka budou hlídat moji rodiče a nechtějí ho nechat spát u sebe v posteli, což respektuji. Po Vánocích chci syna odstavit od kojení a musím ho naučit spát v postýlce celou noc. Chtěla bych se optat zda není v tomto věku na takové změny pozdě a zda nemohou mít vliv na psychiku dítěte když několik měsíců je zvyklý na určitý vzorec spánku, je zvyklý spát vedle mámy a najednou bude muset spát sám v postýlce celou noc..Nic jiného nám stejně nezbyde, ale zajímal by mě váš názor, zda dítě ve dvou letech je schopno naučit se spát samo.Synek je velmi citlivý, plačtivý tak mám obavy, aby jsme ím něco nepokazili ještě víc. Moc děkuji za názor.

Odpověď odborníka:

Vaše dítě má bohužel špatný spánkový režim, ale na nápravu není úplně pozdě.Není důvod se obávat, že by ukončení kojení a uložení do vlastní postele zanechalo nějaké psychické potíže u Vašeho syna. Je nutné být vlídný ale důsledný a již vytrvat v nastoleném režimu i po Vašem návratu z nemocnice.Je nutné si uvědomit, že přísnost a vymezení mantinelů není projevem nedostatku lásky.Je nutné počítat s tím, že adaptace může trvat i více dní, ale pokud vytrváte, všichni pak budete mnohem lépe spát.

MUDr. Hana Köcherová
MUDr. Hana Köcherová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktická lékařka pro děti a dorost, Poliklinika Budějovická

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: