Užívání léku

Dobrý den, mám diagnostikovanou chronickou pankreatitidu, užívám panzytrat. Po záchvatu 6/2010 při gastroskop.vyšetření byl závěr: esophagitis term. jícnu l.st.,inkompetence kardie,drobná hiatová hernie. Od té doby užívám denně 1x omeprazol. Musím říci, že pocit s jeho užívání mám velmi dobrý ale slyšel jsem, že jeho dlouhodobé užívání není vhodné. Prosím o vysvětlení nálezu (určité ponětí mám) a váš názor dlouhodobé užívání léku.

Odpověď odborníka:

Uvedený nález znamená, že jste v té době měl zánět koncové části jícnu (= ezofagitida), nedomykavost svěrače (kardie) oddělujícího jícen od žaludku a mírnou brániční kýlu, tj. přesun části žaludku do hrudníku. Domnívám se, že pokud jste již v tomto směru bez obtíží a pokud je Vaše chronická pankreatitida t.č. v klidu, mohl byste svému lékaři navrhnout, aby Vám omeprazol vysadil - pokud není nějaký další důvod pro jeho užívání (například žaludeční vředy v minulosti, užívání některých léků proti nadměrné srážlivosti krve nebo léků proti bolesti a revmatu, kortikoidů atd ...). To musí posoudit Váš lékař i s ohledem na chronický zánět Vaší slinivky břišní. Ten může být tím důvodem, proč se u Vás v podávání omeprazolu pokračuje. Je též možné, že Váš lékař bude chtít provést kontrolní gastroskopii. Omeprazol je již dobře známý a bezpečný lék, nicméně jeho dlouhodobé užívání se v posledních letech dává do souvislosti s o něco častějšími záněty plic a závažnými střevními infekcemi, a proto se v současnosti přehodnocuje jeho nekritické užívání po dlouhá léta, není-li k tomu jasná indikace. Vždy se však musí zhodnotit poměr rizika a přínosu. Nedílnou součástí Vaší léčby, zvláště máte-li současně chronickou pankreatitidu, musí být režimová a dietní opatření, tj. naprostá abstinence od alkoholu, zanechání kouření, omezení tuků, dostatek bílkovin a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: