Uzlík na štítné žláze

Dobrý den paní doktorko. Již 12 let se léčím s prim hypothyroeou,etiol hahimoto, užívám 75ug Letroxu denně. Ani jednou mi endokrinolog neudělal sono, proto jsem letost změnila lékaře. Lednové sono: laloky jsou symetrické,jsou hypoechogenní a nehomogenní, nález koreluje s dg.chron lymf thyreoditis,větší část laloku je tvořena solidním hypoechogenním uzlem o pprm 1,5cm s ghypo lemem bez kalcifikací. V červenci dle sona je uzel stejné velikosti, ale lékař přesto navrhuje cytlogické vyšetření I.utrg. Chtěla bych požádat o Váš názor, zda je nutné tento uzel vyšetřovat, když se nemění. Kdoví, zda jej na štítné žláze již nemám např. 10 let a kdoví, zda tím, že se do něj píchne, nenastanou následné komplikace. Kromě toho, že je mírně citlivý na dotek, nedělá mi obtíže. Děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, asi Vás nepotěším, ale je standardním postupem, že každý uzel ve štítné žláze nad 1 cm (v některých případech i menší) podrobujeme cytologickému vyšetření. Je sice možné, že ho tam máte 10 let, ale nelze také vyloučit, že je záležitostí roku posledního. Uzly v naprosté většině případů potíže nedělají, přesto v nich může probíhat zhoubný proces. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: