Uzlik v stitnej zlaze

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o vyjadrenie nazoru..bola som na sone stitnej zlazy- výsledok bol PL 58x18x15mm v dolnom póle drobný, okrúhly mierne hypoehogénny uzlíček veľkosti 6mm s viacerými mikroklcifikátmi, LL 53x17x17, štruktúra je mierne zrnitá, ložiskové zmeny v nich nevidím, v celom rozsahu patologicky zvacsene uzliny nevidim. Nakolko mi lekar po sone povedal, ze mi z toho nic nehrozi, bola som kludna, len moja lekarka mi povedala, ze o sest mesiacov pojdem opat na sono. Nasledne som sa vsak dozvedela z internetu, ze mikrokalcifikaty mozu byt zaciatok zhubného nadoru. Teraz mam obavy. Prosím Vás o názor na výsledok sona. Veľmi pekne ďakujem

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je pravdou, že mikrokalcifikace jsou jedním z nálezů, které nás upozorňují, že na daný uzlík musíme dávat větší pozor. Nicméně, žádný ultrazvukový nález není dosti spolehlivý na to, aby jednoznačně potvrdil, nebo vyvrátil zhoubnost uzlíku. Při velikosti 6mm se jedná o opravdu drobný uzlík, se kterým se kromě operace nedá dělat nic jiného, než ho sledovat. Operace je samozřejmě příliš velký zákrok, než abychom ho indikovali na základě takového nálezu. Sama bych tedy také postupovala tak, že bych udělala sono za půl roku a pak se rozhodla, co s tím dál. Pokud byste samozřejmě sama na krku zpozorovala nějaké změny, je dobré endokrinologa kontaktovat i dříve. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x