Uzlík

Dobrý den, paní doktorka prosím Vás o Váš názor, liecila som sa na hyperth. 20 rokov, otěhotněla som a carbimazol som si viac nenasadila, pretože som mala vždy dobre výsledky a bolo mi dobre, po niekolkých rokoch neuzivania som si našla na ŠZ uzlik a lekar mi urobil sono , nasadil euthyrox25mg. tento uzivam uz 9 rokov a po 9r.mi navrhuje operaciu. povedal mi ze mam uzlik asi ,1,9mm a ložiska na ŠZ že by bol nazoru vyoperovat SZ. Mam velmi zle skusenosti z hysterost. kedy mi pri operacii poškodili zdrave mocovody a nasledovala tortura dalsích neprijemnosti, od vyvodu zo oblicky az po dalšiu ťažku operaciu močovodov, prezila som vela bolesti a je tomu dva roky, este som nezabudla na utrapy a bolest a teraz sa mi velmi tazko odhodlava po takejto skusenosti k dalsiemu takemuto kroku..lavy lal.nehomog.hypoech.13x20x26volume90pravynehom, hypoech.14x14x27isthmus nodozne zmeneny1,9mm, struma diff.nosdus bilat.et isthmi non toxicthyreotox. v minulosti t.c. v klude, prosim vas o nazor a vopred vam dakujem

Odpověď odborníka:

Milá Danielo, jestli tomu správně rozumím, tak ložisek máte ve štítné žláze více a v čase spíše přibývají, nereagují na hormonální léčbu. V takovém případě je nejvhodnější postup opravdu celou štítnou žlázu odoperovat, protože je zde nemalé riziko, že by se některý uzel mohl zvrhnout do zhoubného nádoru. Nádory štítné žlázy jsou často dobře léčitelné a vyléčitelné, pokud se zachytí včas. Tedy nejleší řešení je operace, a to na pracovišti, kde těchto operací dělají hodně, popřípadě kde během operace monitorují průběh hlasivkového nervu speciálním přístrojem (Váš endokrinolog by Vám v tom jistě poradil, já situaci na Slovensku neznám). Pokud byste se k ní neodhodlala, jako horší, ale aspoň nějaké řešení vidím punkční biopsii uzlu nebo uzlů - tato metoda je poměrně bezpečná, ale zase nedává úplně spolehlivou informaci, jestli jsou uzlíky podezřelé, anebo neškodné. Držím palce, ať se rozhodnete dobře a vše dobře dopadne!

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x