Uzliny po mononukleóze vs. hodgkin

Dobrý den, tak půl roku mě trápí zvětšené uzliny na krku, pouze na levé straně, mám jednu u čelisti, pod krkem na hltanu, pod čelistí, tam mám dvě...zvětšily se postupně, poslední asi před měsícem. Zvětšily se, postupně, ale už dále nerostou, prostě tam jsou a nebolí. Chodila jsem na infekční, protože pracuji se zvířaty a z prvních krevních testu mi vyšli hraniční hodnoty na chlamydie, listerioza a boreliosa, ale z druhých testu bylo vše negativní, jedinné, co mi vyšlo, je zánět v moč. měchýři a prodělaná mononukleosa (Pokud to teda platí, mám strach, že půjdu znovu na krev a opět to bude negativní, vyšlo mi EBV IgG 35 AU/ml pozit.IgM negat.). Mám zvýšené teploty, občas návaly horka a dřívě jsem se v noci potila, teď už ne, nehubnu. Domluvila jsem se tedy s lékařem na punkci uzlin, šla jsem na ultrazvuk a tam mi pan doktor řekl, že uzliny jsou natolik malé (do 6,6x3mm)a hůře dostupné, že zatím punkci dělat nebude. Jedna uzlina je prý trochu větší (říkal něco o 1,5 cm, ale nevím už, nenapsal mi to do nálezu), ale že je zase plochá, což je dobře a že při proudění krve nepozoruje žádné velké prokrvení a že na první pohled uzliny nevypadají patogeně. Mám tedy čekat, až nebo jestli se nějaká zvětší a pak hned dojít. Chci se zeptat, jestli není ještě nějaké vyšetření na potvrzení nebo vyloučení Hodkingovy choroby, co bych mohla od lékaře ještě chtít? Krevní obraz v pořádku, jaterní testy byly před měsíce v pořádku (byla jsem na darování krve před měsícem, to jsem měla zvětšenou jen uzlinu před uchem a mělo to být od zubu). Chěla jsem už mít jistotu z biopsie a teď zase nic nevím. Je možné, že je to tedy po mononukleose, i když se uzliny objevily postupně? Děkuji za radu. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, proč se tak, i přes ujištování lékařů, obáváte o své zdraví, opravdu je jejich postup správný a žádné další speciální vyšetření již možné není. Reakce uzlin zvětšením je ůplně obvyklá při kontaktech s infekcemi, které máte, dejte jim / a tělu celkově/ možnost, aby se s infekcemi vyrovnaly. Hodně odpočívejte, věnujte se odpočinkovým činnostem, které vám dělají radost, zvyšujte si imunitu, sportujte a zdravě jezte. Chodte na pravidelné kontroly k lékaři, ale pokuste se eliminovat svoje strachy - zkuste i konzultaci u psychologa, protože trvalé strachování vám paradoxně může ještě ublížit /vliv chronického stresu na imunitní systém je negativní/. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Hance | Od: Pavla | 3.7.2010 14:03
Hanko,můžu se Vás
zeptat,jestli už víte něco víc o
Vašem zdravotním stavu?Mám
skoro stejný probolém a te%d
čekám na výsledky z histologie
a mám strach.Pavla
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: