Uzliny v krku

Dobrý deň, asi mesiac dozadu som si na krku nahmatala uzlinku o veľkosti asi 0,8 cm. Bola som s tým u lekárky a na krvných testoch, ktoré vyšli v poriadku. Avšak prednedávnom som si všimla, že sa mi v krku dá nahmatať uzlín viac, celkovo možno 5. Všetky sú malé, cca 0,2-0,7 cm, nebolia ma, sú mäkšie a pohyblivé, no aj tak ma toto zistenie vydesilo. Chcela by som sa spýtať, či je to v poriadku (testy mi robili cca 2 týždne dozadu). Tiež som dosť štíhla a na týchto stránkach som sa dočítala, že štíhli ľudia si môžu nahmatať aj zdravé uzliny. Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Alex. Jak sama píšete, i "zdravé" krční uzliny mohou být, zejména u štíhlého člověka, hmatné, velikost do cca 0,5 cm je třeba považovat za normální, přechodné lehké zvětšené může být dáno i jinak se významně neprojevující běžnou infekcí horních dýchacích cest. Pokud tedy nepociťujete nějaké změny zdravotního stavu a základní laboratorní testy zaměřené na příčinu zvetšení uzlin byly v pořádku, netřeba se tím myslím znervózňovat.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: