Vazne alebo nie?

dobry den mam na vas zopar otazok,som diabeticka uz 20 rokov na inzuline.asi 6 rokov mam inzulinovu pumpu,mam polyneuropatiu osteoporozu v L4-Tskore -2.8.a v stehennek kosti osteopeniu.mam ale dost velke boesti je to pri takomto vysledku mozne?dalej ma strasne bolia kolena a ako keby stehenna kost.kolena mi aj pri kazdom kroku pukaju ako keby sprelupovali..a dost to doli ...na prave koleno som bola aj na MR vysledok je:"Nalez -patella-typ-Wiberg.IV-neartikulujuca medialna faceta palety.Hakovita konfiguracia lateralnej facety.Kissing chondromalacia-softening v lateralnom FP komparmente- tz-retropatelarnej chrupavky lateralnej facety palety a prilahlej lateralnej trochei femuru.V,s.FP lateral.kompresivny syndrom.Entezoptia m.quadriceps femoris-teeth sign,slachy Lig.patellae-tendinosis patellaris proximalis et distalis /s minim.intrasubstacionalnymi zmenami/Lig.collaterale fibulare-bez detekovanej lezie.Lig.collaterale tibiale-bez detekovanej lezie.quadriceps posterius-tonus v norme.disrupcia vylucena. quadriceps tibiale-tonus v norme disrupcia vylucena.Ligamentum rozriasnene.Meniscus fibularis/lateralis/inkompletne diskoidny meniscus,i jemnymi intrameniskalnymi retikaciami v prednom rohu.Meniskus medialis /tibialis/horizontalna intrameniskalna lezia v zadnom rohu menisku--lezia gr.II.Corpus adiposum intrapaletare -iritacia apexu HTT a intrapaletarnej pliky.Objemnejsia intraartikularna efuzia-s distribuciou vo vš.kompartmentoch a recesoch kolena v suprapaletarnej burze interkondylarne,i v hlbokej intrapaletarnej burze-synovitis-mierna f.Osteochondralne patologicke zmeny distalnej epifizy femuru a proximal. epifizy tibie-nepritomne. Entezopatia cap.mediale gastrocnemius. Bursitis gastrocnemio-semimembranosa..ortoped mi povedal ze treba robit artroskopiu...co to je?a treba robit len to?alebo treba to urobit?dalenalez od ortopeda citujem:klin-coxy pri jednozn myofasc pelvilumb dysbalancii s napadanim na PDK a obmedz.in dexu coxy bilat.Pohy sam praveho kolena je v rozsaju O-130/potom alg.reakcia.Vysledok RTG-Lateralizacia pately pri nrpr axialne projekcii Coxa Pol kran subchondr.sklerosa v oblasti met/diaf je kostn.fibr v priemere 55mm.Doporucenie pouzivat fran.barlu mohli by ste mi prosim popisat moj stav?a moze to tak boliet mozem mat take problemy ze nevladzem poriadne chodit alebo mam hladat nieco ine?viem ze nohy ma bolia aj s polyneuropatie ale toto ma bolia kosti a preco mi tie kolena tak pukaju to sa neda niak urobit?ci ked pojdem na artroskopiu uz mi pukat nebudu?dakujem velice pekne za vysvetlenie

Odpověď odborníka:

Máte velmi přesně a pečlivě popsané vyšetření magnetickou resonancí. Odověď na vaše otázky není snadná. Ještě bych aale doplnil vyšetření u reumatologa,provedení krevních reumat. testů, aby ještě nebyla přítomná reumatoidní artritida. I když nález osteoporosy v T skore není velký v kombinaci s dalšími vrozenými změnami může tyto potíže přinášet a to změny v poloze pately, diskoidní charakter menisků, nález na vnitřním menisku, který ale podle vašeho vypsání a mého názoru nevyžaduje okamžité řešení. Myslím, že dokončete ještě reumatologické vyšetření, s provedení artroskopie bych zatím nepospíchal. Nepochybně artroskopie může ale napomoci při zhoršujících potížích, že zhodnotí dutinu kolenního kloubu, případně může provést úpravu pathologie, kterou v kloubu zjistí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: