Výhřez ploténky

Dobrý den, v lékařských zprávách se nevyznám a od lékařů, ke kterým docházím, jsem se mnoho nedozvěděla. Ráda bych získala alespoň malou konzultaci. Jsem 4 měsíce po operaci výhřezu L5/S1 s deliberací kořene L5 l. sin. Výhřez byl tuhý a šel obtížně odstranit, při operaci se manipulovalo s kořenem L5. Po operaci jsem měla silně oslabenou levou nohu a do dnešního dne u mě přetrvává oslabení dorsální flexe nohy a prstů vlevo. Před měsícem jsem byla na EMG: lehce snížená amplituda CMAP nad m. extenzor dig.comm. l.sin a parciální enervační akutní syndrom v m. tibialis ant. l.sin. odpovídá kořenovému útlaku L5 l.sin. Závěr neurologa po vyšetření MR zní: St.p. operaci segmentu L5/S1, postkontrastně bez patrného enhancementu, výrazná levostranná intraforaminální herniace ploténky l/S1 (6,5-7mm) s tlakem na nerozšířený kořen L5 l.sin. intraforaminálně (chybí tukový lem kolem kořene) při zúžení iv. Foramen L5/S1 l.sin. na cca 3,5mm, tato herniace nasedá na jinak cirkulárně protrudující, mediodorzálně až herniující ploténku L5/S1 (4,5-5mm) s drobným osteofytickým lemem, s tlakem na durální vak, který v AP zúžen na cca 9,8mm, s těsným nasedáním a susp. Iritací v páteřním kanálu uloženého nerozšířeného kořene S1 l.sin. Cirkulárně protrudující, mediodorzálně (zde s patrnou anullární fissurou) a i levostranně intraforaminálně (zde rovněž s patrnou anullární fissurou) až herniující ploténka L4/L5 (4-4,5mm) s tlakem na durální vak, který v AP zúžen na cca 9,8mm. Jako laický pacient, jsem si myslela, že když mi provedou operaci, již žádný výhřez na daném místě nebude, nebo bude minimální, ale ze zprávy mám pocit, že tam stále je docela velký. Dále mě znervózňuje oslabení levé nohy, které mimo jiné způsobuje lehké kulhání a tím i větší namáhání páteře. Rychlejší chůze, ani běh možný není. Stoj na patě na levé noze nesvedu. Absolvovala jsem rehabilitaci a další mi nenapsali. Je nějaká možnost, nebo metoda, která by mi mohla pomoci, abych mohla levou nohu zase plně používat a nemusela se bát další operace ploténky? Jde vůbec výhřez nějakým způsobem zmenšit? Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z uvedených nálezů vyplývá, že se v místě operace utvořil nový výhřez. To je samozřejmě bohužel možné, pokud se neodstraní vešekerá tkáň ploténky, jisté riziko nového vyhřeznutí vždy existuje. Odstranit ale vešekerou tkáň ploténky taktéž není optimální, neboť pokud jsou obratlová těla v přímém kontaktu, rychleji degenerují (Modicovy změny), což může způsobovat trvalé bolesti zad. Pokud ale došlo ke zřejmému obnovení výhřezu a Vaše obtíže tomu zcela odpovídají, dokonce včetně významného oslabení stoje na patách, co nejdříve bych zkonzultoval spádové pracoviště chirurgie páteře s otázkou na případnou reoperaci- opětovné odstranění výhřezu, pravděpodobně v kombinaci se stabilizací postiženého segmentu (nejspíše transpedikulární stabilizace v kombinaci s technikou TLIF). Rehabilitace je samozřejmě také možná, vzhledem k Vámi uvedeným nálezům bych se spíše přikláněl k operačnímu řešení. Bohužel z nálezů vyplývá, že je významně postižena i ploténka L4-5 a nelze tedy jednoznačně vyloučit, zdali v budoucnu nedojde k symptomatickému zhoršení degenerativního postižení L4-5. Samotná reoperace segmentu L5-S1 Vám také 100% nezajistí obnovení hybnosti dolní končetiny, nicméně by k tomu alespoň mohla vytvořit vhodné podmínky.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: