Výpotek v koleně

Dobrý den Mám problém s pravým kolenem, před 2 lety jsem si na lyžích poranil koleno. Následovala artroskopie a dále plastiku ACL (štěp byl brán z hamstringu). První půl rok po plastice jsem cítil občasné bolesti, ale to k tomu patří. Po tom jsem už i běhal, po té jsem kvůli nemoci nemohl posilovat, noha velmi ochabla, pak po námaze téměř rok po plastice mi noha hodně otekla, doktor udělal punkci 100ml hematomu, o týden později opět 80ml husté krve, o den později opět punkce husté krve, a s tím že v koleni není něco v pořádku jsem byl objednán na další ASK.. Doktoři ale při ASK neobjevili příčinu mohutného krvácení, v koleni byli akorát nějaké srůsty, zkřížený vaz je prý v pořádku. Teď půl roku po operaci koleno stále otéká. Před měsícem mi dělali punkce v průměru kolem 80ml krve. Dnes je rozdíl v tom že jsem se odnaučil chodit na punkce a koleno přes noc splaskne. I když stále leduji koleno je teplé. Kde muže být problém? Byl jsem na magnetické resonanci i na 3D CT ale příčina krvácení není zjevná (vaz je akorát prý úzký – má 4mm). Mám hodně ochablé svalstvo na té noze, což má asi velký vliv. Odkud může krev téct? Není možná nějaká reakce na titanové šrouby? Vím že známí mají „vstřebatelné šrouby“. Tento problém trvá již přes půl roku a dost mě omezuje. Podobný dotaz sem tu našel z 1.1.2010 od pana Stejskala http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/caste-masivni-otoky-po-arthroskopii-kolene-17500?id_topic=17500&message=all#p2p . Nebylo by možné na něho získat kontakt, abych se popřípadě zeptal, jestli ten problém vyřešil? Děkuji

Odpověď odborníka:

Je evidentní, že koleno prošlo opakovaným úrazem, kdy se nejdříve řešilo poranění zkříženého vazu plastikou, je třeba myslet na to, že při těchto poraněních LCA málokdy se jedná jen o poranění vazu, ten je jen nejzřemější, ale jsou poraněny i další kostní nebo měkké struktury. Nově objevený opakující se krevní výpotek svědčí o nových úrazech. Artroskopie je dnes suverenní metoda, která trauma ujasňuje, ale jak je vidět ani ona není tak suverenní aby váš problém vyřešila. Podle mě se jedná u vás o posttraumatickou synovits, čili nebakteriální zánět kloubní výstelky jehož aktivita kolísá podle traumatisace kolena, které se zvyšuje svalovým oslabením končtiny. Kromě toho by stálo za to na hematologii zkontrolovat vlastnosti vaší krve stran krevní srážlivosti. Nepochybně vaše koleno po tak náročném průběhu léčby přes tuto poradnu nevyřešíme. Obraťte se ve vašem kraji na renomovanou ortopedickou kliniku FN v Hradci Králové k dořešení problemu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: