Výsledek biochemického screeningu

Vážený pane doktore Chaloupecký, nedá mi to a musím na Vaši odpověď (ze dne 21.3.) reagovat. Nechápu, proč mne urážíte. Dále nechápu, co má mé vzdělání společného s výsledky testu. Ale budiž. Jsem zdravotní sestra s vysokoškolským vzděláním a informace jsem čerpala hlavně z přednášky o prenatální diagnostice sestavené atestovaným porodníkem. Dále pak z odborné literatury (Porodnictví, Základy prenatální diagnostiky), nikoli tedy z googlu, jak jste si sám vydedukoval. Co se týká tlačení vystrašených těhotných do infazivních výkonů, tak to je bohužel na některých pracovištích stále ještě běžná praxe. Možná jsem to mohla formulovat jinak, ale na výsledku to nic nemění. Ohledně srozumitelné interpretace konkrétních výsledků jsem spoléhala na Vás. S pozdravem Pavla

Odpověď odborníka:

dobrý den, mrzí mne pokud jste nabyla pocitu , že jsem vás snažil urazit, to mne opravdu nenapadlo. nyní píšete , že jste jako vysokoškolsky vzdělaná zdravotní sestra čerpala hlavně z nějaké přednášky atestovaného porodníka a nějakých knih... a přitom prenatální diagnostika je doménou hlavně genetika. omlouvám se, ale i tohle je důkaz, že jste si názor na informace o výsledcích prenatálního testu třídila neoptimálním způsobem. Váš názor na tlačení někoho do něčeho nesdílím. každý kdo se účastní péče o těhotné si je opravdu vědom všech rizik, které různé způsoby diagnostiky (invazivní vs neinvazivní včetně možné chyby v interpretaci nepřímých,neinv. výsledků ) s sebou nesou. pokud nevěříte svému porodníkovi , který s Vámi výsledky z testu probíral ( a jistě k nim měl i komentář genetika), znovu opakuji, využijte konzultaci na jiném pracovišti v místě bydliště. Nevím co konkrétnějšího Vám mám sdělit...míra rizika VVV je vždy vyjádřena ve srovnání s běžným rizikem stejně staré populace a i tak pokud riziko bude významně vyšší je stejně na Vás , zda budete chtít amniocentezu podstoupit. hodně štěstí ať se rozhodnete správně

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Zánět dutin
Články: Zánět dutin
Zánět dutin, sinusitida, je...
Mokvající rána vyžaduje speciální péči
Články: Mokvající rána vyžaduje speciální péči
Škrábancům a odřeninám se...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Články: Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Srdeční onemocnění jsou...
Máte holčičku místo kluka? Nepodléhejte zklamání!
Články: Máte holčičku místo kluka? Nepodléhejte zklamání!
Ovlivnit pohlaví narozeného...
Výživa nastávajících matek (Tekutiny)
Články: Výživa nastávajících matek (Tekutiny)
Příjem vody je nezbytný pro...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x