Výsledky hodnot tsh v těhotenství při hypofunkci š.ž.

Vážená paní doktorko, ráda bych se zeptala na nejnižší možnou hodnotu TSH v těhotenství (35.týden). Mám hypofunkrci štítné žlázy - léčenou asi 5 let, v současné době užívám 100 Letrox 1x denně a ve středu a neděli je dávka navýšena na 150 Letrox. Má hodnota TSH je v současné době 0,404 (ref.mez v laboratoři 0,55 - 4,78 mU/l), T4V pak 14,40 (ref.mez 11,5-22,7 pmol/l). Před navýšením Letroxu o 50 ve středu a v neděli byla moje hladina TSH 1,408 a T4V 12,77. Má lékařka mě ujistila, že výsledek 0,404 u TSH je mnohem lepší při těhotenství než 1,408. Přesně tomu nerozumím, proč je výsledek nižší (tedy v mém případě asi předávkování hormonem) lepší než výsledek, který je v normě. Také mi doporučila neužívat jód v tabletkové podobě (např. Femibion), jen v běžné stravě. Děkuji za odpověď. Andrea

Odpověď odborníka:

Dobrý den, osobně jsem toho názoru, že lepší je přiměřená hladina hormonů štítné žlázy, než nadměrná. Miminku to sice nijak neublíží, ale ani mu to nijak neprospívá. A ani vám ne. Proč si zbytečně navozovat hyperfunkci štítné žlázy, doprovázenou řadou nežádoucích účinků, když to není nezbytné. Jod se nedoporučuje zejména v případě hyperfunkce štítné žlázy. V případě snížené funkce štítné žlázy se v těhotenství a během kojení doporučuje příjem jodu do 200ug denně. Plod a později miminko je a bude přechodně závislé na jodu, který mu vy "pošlete" . A protože je to základní stavební kámen hormonů štítné žlázy, je jeho dostatečný příjem důležitý. příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: