Výsledky hormonů z krve

Dobrý den, nechala jsem si udělat pár testů jako samoplátce a vyšly mi tyto hodnoty: Testosteron 2,64 (0,29 - 1,67), T3 - 3,32 (1,30 - 3,10), FSH - 0.8 (1,5 - 33,4,), Kortisol - 872 (171 - 536), SHBG >200 (26 - 110). A výsledek F4 nemám, neboť to spletli a udělali opět fT4 - ten je v pořádku. Dále mám sníženou hodnotu Vitamínu D - nyní doplňuji Osteoformem. Na začátku byla hodnota 9,4 ( >75). Také mám anémii (snížené MCV a MCH) i přesto, že železo mám již v pořádku. Na endokrinologii jsem objednaná bohužel až za 3 měsíce, tak jsem se chtěla zeptat, co by tyto hodnoty popřípadě mohly znamenat a zda by mohly souviset s tloustnutím, extrémním pocením, popřípadě zadýcháváním se? Mám i další problémy, jako bolesti kloubů, svalů, kostí a celkovou vyčerpanost cca 1/10 energie průměrného člověka, velmi sníženou imunitu... Některé problémy budou pravděpodobně od žaludku - vyšetření až v září a některé psychického rázu. Od dob braní Citalopramu mi potíží dost přibylo, nyní vysazuji. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, asi Vás sklamu, ale tyto výsledky mají velmi malou výpovědní hodnotu. Vyšetření pohlavních hormonů se provádí v 1.-5. den menstruačního cyklu a nemá smysl, pokud užíváte hormonální antikoncepci. U Vás vyšetřené hormony (testosteron, FSH, SHBG) jsou také nekompletní a nedostačující pro nějaký konkr. závěr. Hlavně, spektrum se určuje podle konkrétních potíží a měl by to indikovat přímo endokrinolog, nebo gynekolog věnující se i endokrinologii. Stran štítné žlázy Vám chybí zásadní hormon, tím je TSH. Dále se vyšetřuje právě fT4 a fT3 (ne T3 a T4). Jednorázové vyšetření ranního kortizolu nemá smysl, je vyšší u většiny lidí, nemá smysl vyšetřovat při užívání hormonální antikoncepce. Jediné, co z něho v tomto případě lze vyčíst je, že pravděpodobně netrpíte jeho nedostatečnou produkcí (což by mohlo v některých případech vést k nadměrné únavě). Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: