Výsledky tuberkulínového testu

Dobrý den, minulé úterý jsem byla na plicním oddělení na tuberkulínovém testu, protože můj kamarád leží v nemocnici s TBC (přišla jsem sním do kontaktu pouze před čtvrt rokem a to jsem seděli venku, daleko od sebe a byl tam cca 5 min.) Už v minulosti jsem měla malý nález na plicích a užívala jsem Nidrazid. RTG výsledky dopadli dobře, ovšem reakce na tuberkulínový test byla větší cca 17 mm. Proto jsem šla ještě na krev a čekám na výsledky. Je možné že mám hodně protilátek z důvodu toho že už jsem jednou užívala Nidrazid? Nebo je možné že jsem opravdu znovu onemocněla TBC. Což bych vůbec nechápala. Cítim se naprosto v pořádku. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Tuberkulinový test může znamenat, že jste se již s tuberkulosou setkala a máte dost protilátek. Pokud nemáte žádné potíže, tuberkulosa je málo pravděpodobná, ale konzultace u plicního lékaře je určitě namístě, mělo by se udělat ještě nejméně rtg plic, aby se vyloučilo, že jsou plíce čisté. Tuberkulinový test se nedá posuzovat odděleně od klinických a jiných vyšetření a ev. jiných laboratorních zjištění, proto se na vše ptejte specialisty a nechejte si vysvětlit, jak na tom v současnosti jste. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x