Vysok krevní tlak

Dobrý den pane doktore, je mi 51let léčím se 15 let z VKS momentálně 163/107/65 užívám na to Bisoprolol 1x denně ráno, Micardis 1x denně na noc a ťeď mi přidal pan doktor Nitresan 1x denně ráno. Krevní vyšetření: Urea S 4,7 Bilirubin celkový 18,9 Alt 2,28 Ast 1,04 GGT 2,17 Gluk´éza 5,31 Sodík 139,9 Draslík 4,42 Chloridi 104 Bazofily 1,5% Eozinofily 2,63 Leukocity 6,6 Erytrocyt 5,08 Hemoglobin 168 Hematokrit 0,487 Stř. obj. ery 93,0 Barvivo ery. 33 Stř. bar. kon. 364, Erytr křivka 12,3% Trombocyty př. 209 Trom. stř. obj. 9,4 Lymfocyt 53,59 Neutrofily 32,46 Monocyt 9,77% PT-INR1,01 PT-RATIO 1,01 UZV HBS hepatopathia dif typu steatosy, hehpatomegalie v mcl 17cm Kontrolní UZV břicha - res hepatopathia dif typu steatosis, hepatomegalia incip, písek v ledvině susp, žilního systému dkk bez průkazu hemodynamicky významné nstenosy tepen dkk. přidáno Essentiale 3x denně. Co by jste mi doporučil. Děkuji a s pozdravem R.P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ono nelze tak jednoduše radit na základě popisu a řady čísel, je vždy nutné znát celkový stav pacienta i jeho zdravotní historii. Konkrétní rady by Vám měl udílet především Váš ošetřující lékař. Tak spíše pár poznámek, které nepovažujte za absolutní. I když nelze usuzovat z jedné hodnoty, navíc nejspíš naměřené v ordinaci, je hodnota Vaše krevního tlaku stále vysoká. Proto je dobře, že Vám Váš lékař předepsal ke stávající medikaci ještě další lék. Určitě tedy lék užívejte nebo se s Vaším lékařem pokuste nastavit léčbu tak, aby se tlak pohyboval pokud možno v mezích normy, tedy do 140/90 mmHg. Nevím, jaká je Vaše životospráva, nicméně obecně podotýkám, že zásadní postavení v léčbě vysokého krevního tlaku mají také režimová opatření - především je nutné maximálně omezit solení a hýbat se! Omezit solení neznamená jen nedosolovat již hotová jídla, ale také vyhýbat se všem potravinám, které obsahují hodně soli (uzeniny, různé polotovary atd...) Pohyb nemusí být vysilující a musí brát ohledy na Váš celkový zdravotní stav, ale měl by být pravidelný. Pokud trpíte nadváhou, je vhodné pokusit se o redukci. Tato opatření mají leckdy větší význam než složité kombinace léků. Na sonografickém vyšetření je popsána steatóza, neboli "ztukovatění jater. Tomu odpovídají i mírně zvýšení jaterní testy ve výsledcích krevního rozboru. Proto Vám nejspíše bylo předepsáno Essential. Jistě ho užívat můžete, ale je to pouze jakýsi jaterní vitamin, který rozhodně neodstraní příčinu tohoto stavu. Neuvádíte Vaše tělesné parametry, to je důležitý údaj. Příčinou jaterní steatózy je totiž nejčastěji obezita či nadváha. Nález na játrech i jaterní testy se v těchto případech upraví po zavedení vhodné diety (především omezení tuků, zejména živočišných) a redukci hmotnosti. Není-li to Váš případ, poraďte se s Vaším lékařem, jak zatížení jater snížit. To je asi vše, co mohu podotknout. Souhrnem: zdravý životní styl, vhodná léčba a v neposlední řadě pravidelné kontroly a spolupráce s Vaším lékařem. Nejsou to totiž lékaři, kdo zodpovídá za Vaše zdraví, jste to Vy sám. To, že jste napsal. je jistě známkou toho, že se o své zdraví zajímáte, a to oceňuji. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: