Vysoký tlak a cholesterol

dobrý den, je mi 60 let - mám častý dotaz - "civilizační choroby" . mám vždy naměřený vysoký tlak a posledních 5 let i vyšší cholesterol. je to prý dědičné a dostávám léky, to mě trápí, protože neznám příčinu, nevím pro léky beru a mám to tak 50 na 50 - nic se nemění. beru agen, amprilan, bisogammu a kalnormin. večer na cholesterol rosucard. je to přiměřené mému věku ? nikdy jsem nebyla léčena s cévami , na holteru ani na ultrazvuku žádné problémy - jen prostě ty léky. a nevím proč. odpověď - takhle to musíte brát. nevím, zda chci - co s tím ? díky Hanka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, arteriální hypertenze a vysoký cholesterol jsou rizikovými faktory onemocnění srdce a cév. Pokud snížíme krevní tlak a cholesterol, snížíme riziko onemocnění srdce a cév. Vždy je vše individuální, záleží na genetické výbavě každého jedince. Nejsou žádné specifické postupy, jak zjistit, zda-li vy máte vysoké riziko. Vždy záleží na každém, zda-li léky bude užívat nebo si řekne, že je nepotřebuje. Doporučuje se pravidelný pohyb, optimální hmotnost, přiměřená strava a nekouřit, tyto opatření také snižují výskyt onemocnění srdce a cév.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: