Vysoký tlak a bolest hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zhruba před rokem mě diagnostikovala obvodní lékařka vysoký tlak a vyšší tep srdce. Předepsala mě Egilok 1/2, poslala mě na vyšetření Holtr, kde se nějak nic neukázala, před dvěma měsíci sem si vyžádala doporučení ke kardiologovi, ten mi změnil léky na Concor 1/2 udělal další vyšetření s tím že problém se srdcem neshledal. Ale dané léky si myslím že nejsou úplně ideální pořád mě bolí hlavy, jako se mi to houpalo, mám černé mžitky před očima a tlak ani tep srdce výrazně dolu nešel. Nevím zda je taková léčba správná. Ale pracuji v železniční dopravě a potřebuji se plně soustředit. Mám trochu štítnou žlázu bez léků- mohlo by třeba i to být nějakou příčinou? Nebo může mít vliv HA (marvelon)? Co si od lékařky ještě vyžádat? Děkuji za radu. Je mi 26.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neuvádíte, jaká byla hodnota krevního tlaku (TK) a srdeční frekvence v úvodu a jaká je nyní při léčbě betablokátorem Concor. Zvýšená činnost štítné žlázy může být sama o sobě příčinou rychlejší srdeční frekvence, ale i problémů se soustředěním (častější je ovšem snížení funkce - typ poruchy jste neuvedla), stejně tak užívání hormonální antikoncepce bývá u některých žen spojené se zvýšením TK. Obecně je betablokátor vhodným lékem pro kombinaci zvýšeného TK a tachykardie. Pokud máte bolesti hlavy mohou být způsobeny nejen kolísaním TK, ale může jít i o nežádoucí účinek léčby Concorem, obvykle však pomine do 2 týdnů od zahájení léčby. Doporučoval bych zopakovat 24-hodinovou monitoraci EKG i krevního tlaku a dle nálezu a intenzity Vašich případně obtíží změnit léčbu. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: