Záchvat slabosti a nehybnosti

  • Dotaz od: B. Němcová
  • Publikováno: 9.5.2014
  • uLékaře.cz

Manžel mněl včera nějaký typ záchvatu. Najednou nemohl hýbat nohou a rukou, nemluvil, noha se mu třásla. Musel si sednout na zem. POo několika minutách to přešlo, ale necítil se dobře ještě do večera. je mu 45 let, léčí se s vysokým tlakem. Mohla to být mrtvice? ke kterému lékaři by měl jít, aby se předešlo případně něčemu horšímu. Před 5 měsíci byl na operaci ruky, nemůže to souviset? Děkuji vám.

Odpověď odborníka:

Paní Moulisová,
Váš manžel měl určitě mrtvici. Ochrnutí na polovinu těla a porucha mluvení je jasný příznak mrtvice. S operací ruky to vůbec nesouvisí. Pokud odezněla za pár minut je to jen dobře, každopádně hrozí riziko opakování s trvalými následky. Je nezbytně nutné, aby Váš manžel podstoupil komplexní vyšetření na neurologii a to co nejdříve. Nejpozději zítra zajděte na neurologickou ambulanci v nejbližší nemocnici, jste akutní případ, měli by Vás vyšetřit a naplánovat vyšetření mozku a vzhledem k věku a hypertenzi i vyšetření srdce. V případě, že se příhoda zopakuje volejte RZP- 155.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: