Záchvaty

Je mi 61 let a chtěla bych znát názor nějakého odborníka na mé zdravotní problémy. Nepravidelně se mi dělá špatně – někdy dvakrát do týdne a někdy jednou za měsíc. Mé záchvaty začínají prudkou nevolností na hrudi, je mi na zvracení, začne mi tlak stoupat do krku a do hlavy a přitom se mi rozbuší srdce a následně se mi začne motat hlava. Někdy se mi to stane po jídle, po kávě, někdy následkem prudkého pohybu či námahou. Jinak jsem pacient léčící se s vyšším krevním tlakem (při tlaku 140/80 mám tep 50 při užívání léků) a v noci mívám hodně sucho v puse, mám chrapot a musím si odkašlávat – nevím, jestli to s něčím souvisí. Z popudu doktorů jsem byla na ultrazvuku žlučníku, slinivky a sleziny, na rentgenu plic a břicha, na sonografii žaludku, na echokardii, EKG a na zátěžovém kole. Užívám léky ráno – Vasocardin a Amlozek a večer půlku Telmisartan. Při bušení srdce půlku Vasocardinu. Prosím poraďte, už si nevím rady.

Odpověď odborníka:

Dělá to na mě dojem psychosomatických obtíží nebo panické ataky. Pro tyto stavy bohužel neexistuje rychlý a jednoznačný důkaz. Jen mě trochu mate, že to někdy začne při náhlém pohybu, to by mohla dělat páteř. Taky je to ale skoro neprokazatelné. Zvážil bych proto pomoc psychiatra - což se Vám asi nebude chtít. V žádném případě to neznamená, že si myslím, že obtíže předstíráte. Opravdu je máte. Pro poučení doporučuju lidem knihu Servana-Schreibera Uzdravení bez léků a bez lékařů, z postupů, které jsou mi blízké, pohyb a sport - takový, který zrychluje srdeční akci. Mělo by to být aspoň půl hodiny 3x týdně. Budete mít pevnější nervy a zdraví. Když nic jiného tak Vám pomůže s tlakem - může trvale srazit tlak až o 10 dílků. Držím palce. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Odpověď na odpověď | Od: Anna | 16.5.2014 23:40
Moc děkuji, určitě si knihu obstarám a vyzkouším! :)
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: