Zánět močových cest

Trpím na opakovanéstřevní potíže, gynekologické infekce a občas na záněty moč. měchýře. Jsem pravidelně sledovaná na Gyn. a nikdy nešlo o nic vážného, spíše chronického.CCa před měsícem jsme měla dělaný rozbor moči a krve a vše bylo 100% v pořádku. Dnes jsem měla větší pálení při močení a a v pochvě a pocit nadcházející gyn. infekce poté co jsem byla dopoledne cvičit v posilovně. Bolest byla opravdu intenzivní., Obvodní lékařka zhodnotila moč jako ok. ale kvůli bolestem podbřišku a při zmáčknutí břicha mě poslala do nemocnice na chirurgii, pro jistotu. Na chirurgii zhodnotili bolesti břicha jako mírné a více se tím nezabývali. Po vyšetření moči vyšlo Leu: 2, U:krev- 0, ale U-ery 17., odběr krve v pořádku a CRP 7 , nerozumím nálezu krev v moči 0 a přitom Ery 17. Může být zvýšení erytrocitů způsobeno cvičením v posilovně, které jsem absolvovala asi 2 hodiny před odběrem? Doktor posoudil nález jako celkem dobrý, od gyn. jsem dostala ATB Offloxin na moč. cesty, že mi možná začíná zánět, ale toto ATB je na bakteriální infekce, což mi přijde zbytečné vzhledem k CRP. Spíše mě děsí ty erytrocyty a nerozumím tomu, pokud krev v moči je 0. Na urologii jsem nebyla, ale na gynekologii, u obv. lékařky a na chirurgii ..Nikdo z lékařů v nemocnici nepovažoval Ery 17 za něco k vysvětlení, Děkuji mnohokrát za odpověď.Jsou svátky a nikdo mi nyní neporadí.V příloze zasílám rozbor moči a krve.

Odpověď odborníka:

Dle vámi přiložených výsledků se jedná o nekomplikovanou infekci močových cest. Základní diagnostickou metodou je vyšetření moči chemicky + sedimentu. Chemicky se v moči zjišťuje přítomnost hemoglobinu ( krevního barviva). Nedílnou součástí vyšetření moči je mikroskopické vyšetření močového sedimentu. Provádí se i v případech, kdy je chemické vyšetření moči negativní. Zmnožení erytrocytů v močovém sedimentu při negativní chemické zkoušce na krev nazýváme mikroskopická hematurie. Příčinou zvýšeného počtu erytrocytů v močovém sedimentu může být i fyzická námaha nebo příměs menstruační krve.
Přítomnost leukocytů v sedimentu může být známkou zánětu. Doporučila bych vám kontrolní vyšetření moči po dobrání ATB. S pozdravem Jana Harnová

MUDr. Jana Harnová
MUDr. Jana Harnová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: