Zastavení mentruace norethisteron

Dnes jsem se po dlouhém přemlouvání odhodlala dojít se svým problémem na gynekologii. V prosinci jsem po 4 letech vysadila antikoncepci. Od té doby jsem menstruaci dostala až v březnu (začala jsem opět antikoncepci užívat). Další menstruaci jsem měla dostat 3.5 ale dostala jsem ji 29.4 i přes to, že beru antikoncepci. Všimla jsem si ale, že menstruace není taková jako dřív... krev byla řídká, světlejší a ze začátku jsem zpozorovala poměrně velké kusy menstruační sraženiny nebo sliznice (neumím to přesně určit). Bohužel krvácím až do dnes..krev je stále řídká a má jinou barvu než menstruační .. Gynekolog mi tedy předepsal norethisteron s tím, že pokud nezabere tak je možné že to má na svědomí děložní čípek (rakovina). Trošku mě s tím vyděsil...:-( Bohužel si ale nepamatuji, do kdy mi říkal, že by správně krvácení mělo přestat? A když nepřestane je tu opravdu riziko rakoviny? Jaký důvod je ještě možný??

Odpověď odborníka:

Milá Zuzko, při užívání Norethisteronu by mělo dojít k výraznému oslabení až zastavení krvácení již po 72 hodinách (t.j. 3 dnech užívání) a léčba trvá nezávisle na tom, zda krvácení ustalo 10 dní a to 2 tablety denně v přesném intervalu stejném každý den. Několik dní po ukončení léčby dojde ke krvácení z odloučení děložní sliznice. Na prevenci dalšího dysfunkčního krvácení lze pak léčbu Norethisteronem opakovat až do stabilizace menstruačního cyklu.
U vás předpokládám jistou hormonální nerovnováhu po vysazení antikoncepce, která by se měla postupně upravit. Gynekolog by vám měl udělat podrobné vyšetření včetně vaginálního ultrazvuku, kde zkontroluje nejenom dělohu, ale i okolí a může zhodnotit sliznici v dutině děložní, děložní stěnu a vaječníky. Příčin krvácení může být mnoho - hormonální porucha, anovulační cyklus, hyperplasie sliznice, cysta na vaječníku, nebo u vás málo pravděpodobné nádorové onemocnění. Pokud vám gynekolog dělá pravidelně cytologický stěr a ten i kolposkopické vyšetření je v pořádku, tak je nádorové onemocnění čípku u vás vysoce nepravděpodobné. Určitě se u svého gynekologa podrobně informujte o nálezu při vyšetření, nechte si vše vysvětlit a nebojte se ptát. On vás zná nejlépe a tudíž nejlépe dokáže určit diagnozu a následnou terapii.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: