Zlomena klucna kost

Syn, vek 7, si pred tromi dnami (utorok) zlomil klucnu kost. Kost zostala v kontakte, osetrujuci lekar zaznacil mierny posun ad axim, ako fixaciu navrhol stelu a kontrolu o tri dni (piatok) s kontrolnym Rtg. Na kontrole osetrujuci lekar (iny) navrhol pokracovat vo fixacii stelou a kontrole o dalsich desat dni. Bez kontrolneho Rtg. Je postup bez Rtg spravny? Ake su mozne nasledky v pripade, ze na kontrole po desiatich dnoch ukaze Rtg, ze liecba nebola optimalna a zlomenina sa nezrastla tak, ako bolo potrebne (pozicia klucnej kosti sa nenapravila)? Dakujem.

Odpověď odborníka:

Sedmiletý hoch u zlomeniny klíčku bude mít zřejmě příznivý průběh i kdyby fragmenty nebyly v kontaktu.. Čím méně ozařování, tím lépe. I při dislokaci zlomeniny do šíře nebo v ose se růstem kost přestavuje a po zlomenině většinou nezůstanou žádné následky. Téměř s jistotou lze říci, že průběh bude příznivý. Jediné nebezpečí u těchto zlomenin je tlak na kůži nebo útvary umístěné pod úlomky. Rehabilitace probíhá rychle, pohyb v raeni nebud epostižen.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x