Zlomenina bérce i lýtkové kosti

Dobrý den, měl bych otázku ohledně zlomeniny berce a k této otázce jsem připojil taktéž fotografii rtg.Manželka si 3.2.2012 zlomila dle RTG nohu.4.2.2012 byla na operaci (operační diagnóza S8270).17.02.12 byla na kontrole kde MUDr. píše: " pro bolest vázne aktivní dorsiflexe v hleznu, při pasivním převedení hlezna do 90 st. flexe má pac. silnou bolest ve svalové skupině lýtka, zejm. laterálně při zlomenině proxim. fibuly. " Nechápeme proč ji to vlastně bolí při srovnávání nohy a je možné že by měla sádru 5 cm pod koleno vzhledem ktomu , že má lýtkovou kost zlomenou skoro pod kolenem(viz rtg) ?Jak dlouho se přibližně bude tato zlomenina hojit ? díky za odpovědi s pozdravem S.

Odpověď odborníka:

Bylo by dobře vidět i rtg snímek po operaci. Bolesr lýtka by měla rychle ustupovat, pokud by byla bolest , je třeba vždy pomýšlet na možné komplikace, zvláště při otoku nebo teplotě a zvýšené sedimentaci nebo CRP a to možný zánět hlubokých žil. Na ten ale kontrolující chirirg myslí vždy a nejdříve, jistě by se podezření při kontrole ev. ozřejmilo. Na rtg se jedná o klasickou zlomeninu nad hleznem a korespondující zlomeninu lýtkové kosti výše. Zlomeniny fibuly, lýtkové kosti si nevšímejte, na ni se nikdy nebere zřetel., naopak, je dobře aby se rychle nehojila a nestala se tak přčekážkou pro řádné zhojeni kosti holenní, tibie, která byla operována. Délka hojení je vždy o něco zde delší, dolní třetina bérce je pro hojení nejméně příznivá, je pomalejší. Zhojení je možno očekávat do 6-7 měsíců. Źa ůplně zhojenou považujeme kost až po odstranění kovového materiálu. Rehabilitace a hojný pohyb končetinou je na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: