Zlomenina tibie

dobrý den, můj osmiletý syn v sobotu 1.10. utrpěl frakturu střední a distální diafýzy tibie s dislokací ventrálně o 0,5cm a zkrácením o 1,2cm. po přijetí do nemocnice ho ihned operovali. má tam dvě železa, sádru ani ortézu nedostal. naučil se chodit o berlích a pustili ho po týdnu domů. chci se zeptat jak dlouho má mít v domácí péči? kdy může začít chodit do školy? v nemocnici nám řekli že záleží na stavu... ale já to nedokážu posoudit. bojím se aby tam do něj někdo nestrčil, nepodrazil mu berličky a nedopadlo to ještě hůř... i si myslím že sezení v lavici taky ještě dlouho s nohou svěšenou dolů nevydrží... děkuji za radu Tůmová

Odpověď odborníka:

Je to stejně jako by dospělý měl pracovní neschopnost. V podstatě do zhojení by měl být doma. Zhojení u tak malých dětí je asi do 6 ti týdnů, ale zálěží na tvaru a místě zlomeniny, na způsobu provedené operace, osteosyntezy. Také na průběhu hojení. Jistě se bude usilovat dostat se do školy dříve. Je třeba mít ale na paměti, že pokud v kosti bude fixační kov ať je jakéhokoliv druhu, do té doby je třeba se dívat na zlomeninu jako na hojící se, ale ne zcela zhojenou. Většina pacientů se domnívá, že osteosyntesa každou zátěž vydrží, což ale není pravda. Přesnou odpověď podle nálezu na rtg kontrole a zhodnocení stavu pacienta podá samozřejmě chirurg nebo ortoped, kde byl hoch operován.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x