Žlučníkové kameny a nadýmání

  • Dotaz od: Stanislava
  • Publikováno: 21.10.2011
  • uLékaře.cz

Dobrý den, mám diagnostikované 2 žlučníkové kameny velkosti 20 mm. Můj největší problém je nadýmání ihned po jakémkoliv jídle. Stravuji se velmi zdravě a šetrně (jsem 1,5 roku po bariatrické operaci - bandáž žaludku, úbytek váhy 32 kg, BMI index 24,2). Mám pocit, že paradoxně úbytkem váhy se problémy zhoršily. Myslíte si, že operace tyto problémy odstraní?

Odpověď odborníka:

Na to nelze absolutně jednoznačně odpovědět. Bariatrická operace může působit po větším jídle, podotýkam po větším množství jídla, tlak v nadbříšku, který může působit pocitem nadýmání. Proto jak píšete je třeba do žaludku ukládat samozřejmě menší množství jídla a spíše častěji. Přítomnost kamenů ve žlučníku je chorobná, takové kameny operaci vyžadují a mohou klasické nadýmání způsobovat a hrozit bolestmí v pravém nadbříšku a hrozit zánětem steny žlučníku. Dnes se provádí operace laparoskopicky velmi šetrně. Operaci bych asi na mém místě absolvoval. Nejlépe vám , ale poradí chirurg, který vás vyšetřuje.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: