Žlučníkové kameny v 36tydnu těhotonství

Dobrý den,prosím o radu jsem jsem v 36týdnu gravidyty,za poslední 2 měsíce jsem měla asi 6x žlučníkový záchvat (ted už teda vím že to bylo ono)u dr. na gynekologii jsem říkala o belestech,říkala že je to je stadiem těhotenství,když se to opakovala poslala mě na UTZ břicha,nález jsou žlučníkové kameny a mám zvýšený jaterní testy.Zatím jsem každý zachvat nějak "rozdýchala" sice v bolestech v intervalu tak 2hodiny něž uplně ustoupily.Paní doktorka (obvodni)říkala že operace je zatím zbytečná,jen mi dala doporučení při nějakém silnějších záchvatu do Brna na chirurgii na rozehnaní bolestí kapačkami.Ale proč vám píši zajímalo by mě zda můžou nastat nějaké komplikace u porodu?Chci totiš rodit v Ivančicích,ale nevím zda by to nebyl problém kdyby nastala nějaké komplikace protože paní doktroka mi doporučila chirurgii v Brněnských Bohunicích.Děkuji za odpověd,a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro. Především je potřeba napsat, že obtíže se žlučníkem a projegy žlučníkových kamenů v těhotenství jsou velmi časté. Neznamená to však, že jsou neřešitelné a že neznamenají možné riziko. S každým novým žlučníkovým záchvatem rirskujete zánětlivé změny na žlučníku či chronický zánět jako takový, který může minimálně komplikovat následné chirurgické řešení. Především však mohou kameny způsobit obstrukci (ucpání) žlučových cest, což je velmi vážný stav. Operace žlučníku připadá v úvahu i během těhotenství. Nemyslím si na druhou stranu, že by měla cholecystolithiasa způsobit komplikace přímo při porodu a předpokládám, že i v Ivančicích má nemocnice vedle porodnice také chirurgické oddělení. Doporučil bych Vám se tedy alespoň co nejdříve po porodu domluvit na odstranění žlučníku. Hodně štěstí a přeji bezproblémový porod.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
I při stresu můžete dobře spát
Články: I při stresu můžete dobře spát
Určitě se vám už stalo, že...
Chraňte své dítě před nebezpečným zánětem mozkových blan
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Sklivcové zákalky jsou neškodné, ale dokážou pěkně potrápit
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: