Žlučníkové kameny a plánované těhotenství

Ráda bych otěhotněla. Poprosila bych o Váš názor. Mám za sebou jedno bezproblémové těhotenství (užívala jsem Clostylbegyt a Duphaston). Poté dva Missed Aborty cca v 7. týdnu v červenci 2015 a lednu 2016. Ted v září jsem byla na laparoskopii - odstranění vejcovodu z důvodu mimoděložního těhotenství. Mám nepravidelné, dlouhé menstruační cykly cca 40 dní. Mám 2 žlučníkové kameny cca 15mm. Zatím bez bolestí... Žlučníkové kameny máme v rodině - Babička a otec. Je lépe žlučník před dalším pokusem o otěhotnění odstranit??? Za jak dlouho po odstranění žlučníku lze otěhotnět? Co se týká dlouhých menstruačních cyklů. Byla by vhodná před otěhotněním např. hormonální úprava...? Nebo máme raději už zajít do nějaké centrum asistované reprodukce? Doporučil byste mi, prosím, nějaké. ?Genetické testy jsou v pořádku. Šťítná žláza také.Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Řadu vašich dotazů se pokusím zodpovědět postupně.
Stran plánování a přípravy před dalším otěhotněním bude určitě nejlépe konzultovat vašeho ošetřujícího gynekologa, pokud jse přítomna porucha menstruačního cyklu , možná bude vhodnou a postačující volbou hormonální úprava. Je však pravdou, že absolvované laparoskopické odstranění vejcovodu může teoreticky další otěhotnění komplikovat. Blíže a podorbněji se však jistě otázce bude věnovat gynekolog. Ten vám také jistě doporučí v případě potřeby vhodné centrum asistované reprodukce.
Pokud se jedná o otázku odstranění žlučníku před plánovaným otěhotněním při přítomnosti žlučníkových kamenů, domnívám se že je vhodné, zvlášť v případě že jižv minulosti vyskytli nějaké obtíže. Stran doporučení odstupu otěhotnění od operace myslím že doba 3 měsíců by měla být dostatečná.
S pozdravem Karel Bláha - praktický lékař.

MUDr. Karel Bláha
MUDr. Karel Bláha

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 7

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x