Změna na čípku

Dnes jsem byla u sveho gynekologa na opakovaném cytologickém vyšetření. Z dubna se na stěru ukázla změna na děložním čípku. Doktor mi vysvětlil, že se jedná o patogenní změny a odůvodnil to prodělaným zánětem před 5 - 10 lety. Zaplatila jsem si dnes podrobnější stěr a uvidím na výsledku. Doktor mě ubezpečil, že to zatím není nic vážného, že se to musí hlídat. Upozorni mě však, že při zhoršené. Projevu budu muset podstoupit napadenou část čípku a v nejhorším případě může nastat rakovina. Řekl, že mám standardně přijít na další cytologii v dubnu, ale celkem se bojím, že se to zhorší. Nedávno jsem se provdala a s manželem se 5 měsíců snažíme o miminko. Zatím se nedaří. Brala jsem 10let antikoncepci a vysadipa loni v září. Má početí nějaký vliv na děložní čípek? Může se to nedařit právě proto, že mám na čípku změny? A po chirurgickém zákroku na čípku, lze ještě otěhotnět? Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Věřte vašemu lékaři, postupuje správně, zve si vás na pravidelné kontroly, určitě vás bude hlídat. Jste mladá, proto pravidelné sledování. Řada žen má před těhotenstvím ošetření na čípku. Co se týká otěhotnění, tak změny na čípku na to nemají vliv. Otěhotnění s vašim čípkem nemá nic společného, jsou to dvě odlišné věci. Rovněž otěhotnění po ošetření je normálně běžné. U vás má vliv na těhotenství 10 let užívající antkoncepce nebo plodnost vaše či manžela.. Co se týká těhotenství, tak po pouhém ošetření čípku, tj. chirurgickém zákroku nebývá problém, pokud by ovšem došlo k tzv. konizaci, tj. odstranění čípku, tak je těhotenství rizikové a mnohdy nemožné. Hodně štěstí, s pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Masáž srdce je při první pomoci důležitější než umělé dýchání
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x