Zmeny na deloznim cipku po konizaci

Dobry den, je mi 28let, pred necelym rokem jsem prodelala konizaci delozniho cipku, CIN III, s pritomnosti viru HPV. Nasledny ster byl v poradku. Nyni se s partnerem snazime o miminko a opet mi vysly mirne az stredni zmeny na deloznim cipku, pritomnost HPV viru. Pan doktor me doporucil tehotenstvi jeste odlozit, az po dalsim steru za tri mesice. Chci se zeptat, zda je tento postup spravny? Proc cekat tak dlouho? Neni lepsi situaci resit ihned? Myslite si, ze je rekonizace na miste? Pri prvni konizaci mi vzali 7mm delozniho cipku, po rekonizaci je opet vyssi riziko s problemem v tehotenstvi? Jak mam zabranit opakovane nakaze HPV virem? Jakym zpusobem se ho muzu zbavit? Existuji nejake podpurne leky, tablety? Prosim, poradte, co byste na mem miste delala. Dekuji za odpoved na me otazky.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z výsledků histologie je zřejmé, že změny na děložním čípku byly poměrně závažné. Pokud se nyní opět objevily nějaké abnormality ve stěrech na cytologii, je určitě lepší počkat s plánováním těhotenství. Tři měsíce do další kontroly jsou narposto v pořádku, dává se tím šance, aby se stav upravil sám zapojením imunitních mechanismů. Pokud se tak nestane, přijde na řadu nejspíš rekonizace. Ta ale musí být pečlivě naplánovaná a přijde v úvahu znovu až při zhoršujícím se nálezu a to právě kvůli tomu, aby se nekomplikovalo těhotenství hrozbou předčasného porodu. Pokud nyní otěhotníte, je zde vysoké riziko toho, že se problémy s čípkem budou muset řešit i v průběhu těhotenství a to není ideální. Abych to shrnula, plně souhlasím s postupem Vašeho lékaře, sama nyní nemůžete dělat nic jiného.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
Angina pectoris
Články: Angina pectoris
Angina pectoris je označení...
Řízli jste se do prstu? Hojení urychlí výběr správné léčby!
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Rakovina a její příznaky
Články: Rakovina a její příznaky
Rakovina je onemocnění, při...
Vyšetření konečníku
Články: Vyšetření konečníku
Vyšetření konečníku patří...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: