Znovu se objevující nádor

Dobrý den, moc ráda bych Vás požádala o odpově\'d na můj dotaz. Můj taťka, ročník 1947 byl v 04/2012 operován na nádor prostaty. Jeho prostata byla prý 3x zvětšená a bohužel nádorové buňky se zřejmě nepodařily odstranit operací a ani následným ozářením v 07-08/2012 všechny, pan doktor říká, že buňky zřejmě přerostly lůžko prostaty. Nicméně stav PSA po operaci byl v neměřitelných hodnotách. bohužel PSA se ale začalo zvyšovat - 05/2013-0,10 11/2013-0,11 02/2014-0,24 05/2014-0,20 28.7.2014 bylo taťkovi uděláno v Praze v Protonovém centru vyšetření "Cholinovým Petem" PET CT s negativním výsledkem 30.7.2014-0,33 17.9.2014-0,25 změna měřícího přístoje 20.10.2014-0,20 26.11.2014-0,20 19.1.2015-0,30 opět došlo ke změně měřícího přístoje 9.3.2015-0,436 9.4.2015-0,447 konec května 2015-0,617 Onkolog nám v tuto chvíli radí, vydržet a tvrdí, že znovu ozařovat nelze a doba, kdy nasadí hormální léčbu je v podstatě jedno. Prý po nasezení hormonální léčby rakovinové buňky přestanou vykazovat činnost ať je PSA v hodnotách např. 1,0 nebo 10. Je skutečně pravdou, že počkáme-li s nasazením hormonální léčby do vyšších hodnot PSA nic neriskujeme? Domníváme se, že čím vyšší hodnota PSA, tím více rakovinových buněk a tudíž po době, kdy přestanou působit hormony a rakovinové buňky opět obnoví svoji činnost, budeme bojovat s daleko větším počtem nádorových buňěk než kdybychom hormonální léčbu zahájili nyní.... Jaký je prosím Váš názor na tuto problematiku? Můžete mi prosím shrnout jednoznačně a otevřeně pro a proti nasazení léčby nyní a pro a proti při nasazení léčby po čase? S tím úzce souvisí další otázka, zda se rozhodnout pro chirurgické odstanění varlat či pro léčbu hormony? Taktéž bych Vás moc prosila a shrnutí pro i proti pro tu či onu metodu.... Je možné, pokud se rozhodneme pro léčbu hormony, udělat po čase (pokud už tato léčba nebude dostačující) i odstranění varlat chirurgicky? Chtěla bych podotknout, že nechceme něco zanedbat (bojíme se prorůstání nádorových buněk do kostí, případně do jiných orgánů), ale zároveň se bojíme nasadit hormonální léčbu předčasně (z důvodu nežádoucích účinků a hlavně doby, kdy působí). Prosím moc také o vysvětlení, jak a kdy vznikají metastázy..... Ještě podotýkám, že v době operace měl taťka hodnotu PSA 16, a 24. Máme možnost ještě jednou podstoupit vyšetření PET CT (cholinový pet) v protonovém centru v Praze. Má toto vyšetření nějaké výrazné negativní účinky a je pravděpodobné, že v této fázi, PSA-0,617, se na PET CT nádorové buňky objeví? Pak-li že se objeví, co nám to skýtá za možnosti, budeme-li vědět, kde se nádorové buňky nacházejí? Také zvažujeme konzultaci v institutu celostní medicíny v Praze - jaký je Váš názor- dá se změnou způsobu života a stravy zbavit nebo alespoň zastavit rozmnožování nádorových buňěk.....? Moc a moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Evo,léčba karcinomu prostaty je velmi složitá, respektive existuje velmi mnoho možností kdy a jakou léčbu nasadit. Volba časného či odloženého zahájení záleží spíše na zvyklostech a zkušenostech každého pracoviště, na stavu, obtížích pacienta a na jeho preferencích. Každá hormonální léčba nakonec dospěje do stadia, kdy přestane fungovat. Zastánci odložení zahájení hormonální léčby argumentují lepší kvalitou života, nepřítomností nežádoucích účinků. Já vždy přihlížímk názoru pacienta (někdo se chce léčit a hned jiný raději vyčká), k jeho celkovému stavu, obtížím. U člověka, kde je delší očekávaná doba života (nemá závažné jiné choroby), tam kde došlo k rychlému vzestupu PSA se doporučuje časné nasazení hormonální terapie. Chirurgické odstranění varlat je jednorázovým rychlým řešením, na injekce se pravidelně dochází, efekt je zcela stejný. Odstranění varlat je doporučováno jako pro pacienta praktičtější a pro systém úspornější řešení. Je možné po počáteční aplikaci hormonů následně se rozhodnout pro odstraněnní varlat. Vznik metastas - z nádoru se do těla uvolnují jednotlivé buňky, buď si s nimi dokáže organismus poradit a zničí je, nebo se někde usadí a začnou se dělit, narůstat a vytvoří metastazu. Otázka kdy je individuální, u někoho hned časně se vznikem nádoru u jiného nikdy... S cholinovým PET/CT se teprve hromadí zkušenosti, uvádí se, že zachycení ložisek je pravděpodobnější až při hodnotách PSA nad 1 nebo při rychlém nárustu hodnot, cožani jedno Váš tatínek nesplnuje, takže si myslím že vyšetření by bylo v tuto chvíli zbytečné. Co se týče celostní mediciny, já věřím, že víra v uzdravení, víra v úspěch a pozitivní mysl, podpora rodiny, to vše dokáže nemocného člověka vnitřně velmi posílit a tím i velmi zlepšit efekt jakékoliv terapie. takže proč to nezkusit. jen pozor na kupu volně prodejných doplnků, tam už v úspěch a podporu lze věřit málokdy... Moc Vám držím palce, at vše funguje dlouho a dobře! KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x