Zvýšené fsh a lh

Dobrý den, moje maminka je 9 let (operace ve věku 53 let) po operaci kvůli myomu na děloze. Byla jí odebrána děloha i vaječníky, nález byl negativní. Hormonální substituci neužívá, pouze přírodní přípravek z červeného jetele. Asi 2 roky jí padají vlasy, proto si nechala udělat krevní testy, kde byly zjištěny tyto zvýšené hodnoty: FSH-RH-0: 43,9 (norma 2,8-11,3) a luteinizační hormon: 23,1 (norma 1,1-11,6). V laboratoři jí řekli, že je vše OK, lékař ale tvrdí, že je to na hormonální léčbu, ale žádné léky nepředepsal. Jak prosím řešit tento stav, je třeba zahájit léčbu, nebo jsou hodnoty v jejím věku 62 let v pořádku. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Tyto laboratorní hodnoty souvisí s odstraněním vaječníků a tím vyvolaným poklesem hladiny estrogenů. Za těchto okolností (pooperační stav) jsou hodnoty normální. Výpad vlasů je pak také následek velkého poklesu hladin estrogenů, ke kterému ale dochází do určité míry i fyziologicky v normálním procesu stárnutí po menopauze. Jediná léčba, která by mohla mít efekt, je doplnění chybějících hormonů, ať už celkově podaných nebo lokálně ( to je pouze tinktura k potírání vlasové pokožky). Pokud by vaše maminka měla zájem o léčbu celkovou a neměla vážné kontraindikace, léky může předepsat gynekolog. Místní léky pak předepisuje kožní lékař.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x