Zvýšené protilátky proti šž

Vážená paní doktorko, před 1,5 rokem jsem vysadila horm.antikoncepci, snažíme se s manželem o druhé dítě, ale nedaří se. Jsme nekuřáci, žádné léky neužíváme a jsme oba jinak v pořádku. Po vysazení HA se mi ale zhoršily vlasy, mám je velmi slabé a suché a žádné vitaminy nepomáhají. Mé hodnoty šž jsou: TSH 1.030 a T4 13.4, anti TPO - 17,ale vysoké protilátky 580 (= autoimunitní zánět) Sono : pravý lalok 16x15X50mm, levý 12X11x45 mm, istmus 2mm, cysta 28mm v pravém laloku se septem a plovouci drtí. Muj obv.lékař přesto tvrdí, že jsem v NORMĚ a žádné léky nepotřebuju !? Snažila jsem se objednat sama k endokrinologovi, ten má však volný termín až za 3 měsíce. Zajímal by mě Váš názor, zda tyto hodnoty mohou mít vliv na moji neplodnost ? Děkuji za Váš čas i odpověď.

Odpověď odborníka:

I samotné protilátky proti štítné žláze mohou bohužel někdy způsobovat poruchy fertility, byť to platí zejména pro antiTPO, které u Vás nejsou natolik zvýšené jako antiTg (alespoň předpokládám, že pro ně platí těch 580).
Někdy to zkoušíme ovlivnit nízkou dávkou hormonů štítné žlázy i přes normální hormonální hladiny. Při zvýšených antiTg bych zkusila substituci jodem - je v těhotenských vitamínech, také jako volně prodejný Kelp, lze ho napsat také na recept.
Co se týče problémů s otěhotněním, důležité jsou u Vás také hladiny prolaktinu, ženských pohlavních hormonů, u manžela spermiogram. Někdy mohou být skryté problémy i u jinak zdravě se cítících lidí.
Každopádně, pokud projdete endokrinologií, na to všechno dojde. Po 1,5 roce máte nárok i na centrum asistované reprodukce.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: