#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Formoterol pomáhá u námahou indukované bronchokonstrikce u dětí

Dýchat.cz 19.2.2008

Lékaři z kodaňské univerzity v Dánsku zjistili, že formoterol je při léčbě námahou indukované bronchokonstrikce u dětí s perzistujícím astmatem minimálně tak účinný jako krátkodobě působící beta-agonisté (terbutalin, salbutamol). Výsledky studie vědci uveřejnili v květnovém čísle časopisu Chest.

Do této dvojitě slepé studie bylo zahrnuto celkem 24 dětí s perzistujícím astmatem ve věku od 7 do 15 let. Účelem studie bylo porovnat bronchodilatační účinky dlouhodobě působícího beta-agonisty formoterolu (v dávce 9 g) a krátkodobě působícího beta-agonisty terbutalinu (v dávce 0,5 mg) a placeba.

V rámci studie děti podstoupily různé provokační testy (cvičení, dýchání suchého vzduchu). Poté, co došlo k poklesu FEV1 o více než 15 % během pěti minut po cvičení, byla podávána příslušná medikace. Za hodinu po podání léku byla kontrolována hladina FEV1.

Výsledky studie ukázaly, že na rozdíl od placeba mají formoterol a terbutalin již za 3 minuty po podání bronchodilatační účinky. Mezi skupinou léčenou formoterolem a terbutalinem nebyl zjištěn žádný rozdíl ve FEV1 pět minut po podání medikace.

Vědci uvedli, že u školních dětí s perzistujícím astmatem má po bronchokonstrikci vyvolané námahou jedno podání formoterolu v dávce 9 g inhalační cestou bronchodilatační účinek srovnatelný s terbutalinem.

Chest 2006;129:1203-1209.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#