#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Magnolka čínská

Ordinace 9.7.2008

Čím je tato rostlina zajímavá? Lze říci, že šíří svých účinků. Hlavními obsahovými látkami jsou lignany a jednoduché terpeny v silici (ta voní po citronu, proto se jí lidově říká v Rusku „limonnik“).

Žloutenka B
Žloutenka B

Čím je tato rostlina zajímavá? Lze říci, že šíří svých účinků. Hlavními obsahovými látkami magnolky (Schizandra) jsou lignany a jednoduché terpeny v silici (ta voní po citronu, proto se jí lidově říká v Rusku „limonnik“).

V jaké formě se užívá

V současné době jsou používány tekuté nebo suché výtažky z plodů, příp. ze semen (ze semen jsou vhodnější, neobsahují takové množství organických kyselin), a to zejména při infekčních zánětech jater (hepatitidách); denní dávka extraktu rozdělená do tří dílčích dávek má odpovídat 1,5 g suchých plodů magnolky, resp. 20 mg směsi lignanů; tato dávka se uplatní také při dráždivém kašli.

Účinky na organismus

Lignany mají adaptogenní účinky - snižují negativní vlivy stresových faktorů na organizmus, kromě toho však významně zasahují do řady biochemických procesů v lidském těle: působí výrazně antioxidačně, chrání cévní systém, mírně snižují bolest a tělesnou teplotu, uvolňují napětí kosterního svalstva, normalizují hladinu krevních tuků, cukru a cholesterolu, působí proti poškození žaludeční sliznice stresem (vývoj žaludečních vředů) a ovlivňují dýchání.

Kromě těchto účinků je však jedním z hlavních biologických efektů příznivý vliv na jaterní tkáň: je-li poškozena bakteriálními nebo chemickými jedy, dovedou ji tyto lignany (a také některé obsahové složky silice) významně obnovit. Z tohoto důvodu je v Číně magnolka velmi široce používána, protože velká část čínské populace byla (a je) postižena infekčním zánětem jater (typu B).

Jeden z lignanů magnolky - schizandrin C - se dokonce stal vzorem chemické látky označované jako DDB a používané v současnosti ve velkém množství v Číně při léčbě hepatitidy.

Existují nějaká rizika?

Po podání rozemletých plodů (semen) se může u některých osob objevit pálení žáhy, zhoršené trávení, zhoršená chuť k jídlu, bolesti žaludku a alergické reakce na pokožce (kopřivka). Interakce s jinými léčivými rostlinami a potravními doplňky, stejně tak jako interakce s potravou nejsou popisovány. Některá léčiva, která jsou významně metabolizována játry mohou mít při současném podaní magnolky kratší účinek, protože lignany mohou urychlit jejich odbourávání v játrech.

Protože tyto látky snižují hladinu některých enzymů (např. alaninaminotransferázy = ALT) v séru, mohou poskytovat falešné výsledky při laboratorním vyšetření krve. Opatrnosti je třeba při podávání osobám, které trpí epilepsií; v některých případech byla pozorována vyšší pohotovost k záchvatu. Stejná opatrnost platí u pacientů se zvýšeným nitrolebním tlakem. Při podávání rozemletých plodů nebo semen může dojít u některých pacientů s gastroesofageálním refluxem nebo peptickým vředem ke zhoršení choroby.

Podávání v průběhu těhotenství se nedoporučuje, při kojení s maximální opatrností.

Kdy začít s užíváním

Pro zvýšení mentálních schopností a fyzické aktivity (adaptogenní efekt) se používá 500 mg až 2 g extraktu denně, příp. 1,5-6 g suchých plodů ve formě prášku v nápoji nebo nálevu (čaji). Běžná „udržovací“ dávka je 2krát denně 100 mg suchého extraktu z plodů.

Pokud nedochází k nežádoucím účinkům, které se projevují nechutenstvím, zhoršeným trávením apod., je možné používat magnolku bez přerušení. Pokud vedlejší reakce po požití magnolkových přípravků vzniknou, potom po přerušení podání zpravidla do dvou dnů vymizí bez jakýchkoliv následků.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#