#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Úraz nebo bolest zubu během dovolené?

19.7.2017 reklamní sdělení

Léto a prázdniny přinášejí nejen zábavu a odpočinek, ale také zvýšené riziko úrazů. Mezi časté újmy na zdraví patří i poranění zubů, přičemž nejohroženější skupinou bývají děti.Dětské zubní úrazy patří spolu s kazovými bolestmi také mezi nejčastější důvody k návštěvě stomatologa.

„U malých dětí bývá častou příčinou pád, například z prolézačky nebo skluzavky. Starší děti většinou přicházejí po sportovních úrazech, zejména na kole, skateboardu nebo kolečkových bruslích. U obou věkových kategorií jsou společná zranění spojená s koupáním v bazénu,“ říká MDDr. Jakub Váša z pražské Dentální kliniky Jan Stuchlík.

zuby_dite
Vyrazit, ulomit či jinak poškodit zub si však můžete v každém věku

Podle zkušenosti lékařů z této zubní kliniky přichází do jejich ordinací kvůli úrazu zubu zhruba třetina všech dětských pacientů. Vyrazit, ulomit či jinak poškodit zub si však můžete v každém věku a někdy k tomu stačí jen málo – třeba se jen při jídle ťuknout do zubu příborem.  Dobrou zprávou je, že pokud včas vyhledáme pomoc stomatologa, chrup lze většinou zachránit. „Poranění zubů může ovlivnit jejich další růst a vývoj, určitě proto není dobré je podceňovat,“ varuje doktor Váša. Jak tedy správně postupovat bezprostředně po úrazu a co vás následně čeká v ordinaci stomatologa? To, jaký léčebný postup při ošetření zubního úrazu lékař zvolí, záleží na tom, jestli se jedná o zub dočasný, nebo stálý, a také na druhu a stupni jeho poškození, cílem by však obecně mělo být co nejšetrnější řešení.

„Pokud je to jen trochu možné, snažíme se zachovat živý zub, nebo jej alespoň udržet v ústech,“ uklidňuje doktor Váša.

Jedním typem úrazů jsou ty, kdy se v ústech zdánlivě nic nestalo a zub drží, změny však nastanou uvnitř zubu. Důvodem většinou bývá pád či úder do zubu, ale někdy stačí i pouhé jemné ťuknutí, které dotyčný ani nezaznamená. Na úraz v takovém případě upozorní až následné změny v zabarvení zubu. „Pokud zub ztmavne, je pravděpodobné, že byl porušen nervově-cévní svazek a došlo k jeho odumření,“ vysvětluje Jakub Váša. Stává se také, že se u poškozeného zubu objeví váček způsobený infekcí, což může u dětí ohrozit růst a vývoj stálého chrupu. Pokud se jedná o mléčné zuby a problematický zoubek by brzy vypadl sám, je lepší jej vytáhnout. U trvalých zubů, tedy u starších dětí, dospívajících a dospělých se lékař v tomto případě snaží odstranit infikovanou a odumřelou dřeň a zub vyčistit, případně i zevnitř vybělit. Postup ošetření postiženého zubu je však individuální, vždy záleží na celkovém vývoji chrupu i věku pacienta.

Zachovat celistvý chrup lze ale i v případě, že dojde ke zlomení nebo úplnému vyražení zubu. Zde však o úspěchu ošetření rozhoduje čas. Pacient by po takovémto úrazu měl zub, je-li to potřeba, očistit a okamžitě vyrazit ke stomatologovi. Zásadní je dbát na správné uchování postiženého zubu nebo jeho částí – ve vlhkém prostředí. „Když je vyražený celý zub, nejlepší je vsunout jej zpátky na jeho místo a co nejrychleji vyhledat zubaře,“ radí MDDr. Váša. Určitě se však nesnažte do zubního lůžka vracet dočasný dětský zub. Hrozilo by totiž poškození zárodku stálého zubu a případně i zhoršené následné prořezávání zubu stálého. Pokud se nepodaří udržet zub v ústech, vložte jej do mléka nebo vlhkého ubrousku nebo jej uchovejte ve vlastních slinách, např. ve tváři. „Buňky ve vlhku ještě několik hodin vydrží živé, a pokud pacient zub přinese bezprostředně po úrazu, lékař je schopen jej vsadit zpět a zafixovat. Zub pak může sloužit dál,“ dodává stomatolog.

Pokud se odlomí jen část zubu, je třeba veškeré úlomky sesbírat a přinést je k zubaři. Ten spojí odlomené kousky se zbytkem zubu tak, že rozdíl vůbec není vidět. Případné estetické nedostatky lze v případě potřeby dořešit také zubními fazetami. Zub poté může také fungovat bez problémů, ale i v tomto případě je třeba ošetření neodkládat. A co se stane, když si ulomíte jen malý kousek zubu? I pak je lepší navštívit stomatologa. „Odlomení kousku zubu sice nepůsobí nijak dramaticky, ale pořád se jedná o zranění a zubař by měl zkontrolovat i takovýto zub,“ doporučuje Váša. Někdy totiž při ulomení zubu může dojít k otevření dřeňové dutiny a v takovém případě je nutné zub vyčistit a ošetřit kořenové kanálky. U vážnějších poškození zubního kořene může být dokonce nutné zub vytrhnout.

Obecně však lze říci, že čím dřív po úrazu dotyčný navštíví stomatologa, tím větší má šanci na záchranu zubu a předejití komplikacím a náročnější léčbě. Když se zub po úraze v čelisti udržet nepodaří, je třeba mezeru po něm vyřešit, a to nejen z estetického, ale zejména z praktického a zdravotního důvodu. Z dlouhodobého pohledu je totiž chybějící zub problémem pro celý chrup – okolní zuby se snaží mezeru zaplnit, čímž se posouvají. Také protilehlý zub v druhé čelisti se ve snaze nalézt chybějící skusový kontakt může začít posouvat ven z kosti a zamezit tomu lze pouze zaplněním prázdného místa. Volit lze v tomto případě mezi dvěma základními fixními možnostmi: můstkem a implantátem. Zavedení implantátu je však limitováno věkem, kdy je už ukončen růst čelistí, což bývá obvykle kolem šestnáctého roku u dívek a osmnáctého roku u chlapců. Pokud by totiž stomatolog zavedl implantát dříve, mohla by se tato zubní náhrada časem ocitnout na místě, které by bylo nežádoucí jak ze zdravotního, tak i estetického hlediska.


A co dělat, pokud vás na dovolené zub začne bolet? Je to velice individuální a obecně by samozřejmě bylo nejlepší takové situaci předejít – dodržovat pečlivou domácí dentální hygienu a pravidelně navštěvovat zubního lékaře a dentální hygienistku. Záleží i na cílové destinaci, co se týče kvality zubní péče. Pokud však už zub přece jen začne bolet, existují pouze dvě možnosti. Jestliže bolest není velká, lze ji, i s podporou analgetik, vydržet a ke stomatologovi zajít až po návratu. Někdy je však bolest tak silná, že dotyčnému nezbývá nic jiného než vyhledat zubního lékaře ještě v destinaci dovolené. A kdy vyhledat zubního lékaře neodkladně? „V momentě, kdy se objeví velký a často také bolestivý otok a případně s ním jsou spojeny i příznaky, jako například vysoká teplota a celková únava, s návštěvou ordinace zubaře rozhodně neváhejte. Infekce, která otok většinou způsobuje, se totiž může šířit dál do prostor kolem čelistí a v nejhorším případě může postiženého člověka dokonce ohrozit na životě,“ varuje Jakub Váša.

 

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#