Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vánoční jídla, která mohou způsobovat zažívací potíže

redakce uLékaře.cz 19.12.2022

Chcete se o svátcích vyhnout zažívacím obtížím? Není hned nutné škrtnout z jídelníčku nejtradičnější české pokrmy. Máme pro vás náhradu.

kapr_ryba_vecere_stedry_vecer
Rybí maso je pro většinu z nás ideální potravinou

1. Houbový kuba

Houbový kuba se na Štedrý den podával k obědu. Kroupy, houby, česnek a sádlo jsou společně pro trávicí trakt velmi těžké jídlo. Jak ho tedy nahradit? Místo krup si k obědu dejte například těstovinovou rýži, kterou ochuťte malým množstvím velmi dobře rozvařených, případně i na omáčku rozmixovaných hříbků.

2. Rybí polévka

První chod tradiční štědrovečerní večeře si naopak můžete vychutnat téměř úplně bez omezení. Dejte jen pozor, aby všechna zelenina byla uvařená do měkka ,klidně i lehce rozvařená. Pro jistotu pak dejte stranou nadýmavý hrášek. Citlivější střevo by mohly podráždit také tvrdé osmahnuté chlebové krutony. Raději je tedy nechte v polévce trochu rozmočit.

3. Bramborový salát

Na tuhle milovanou českou přílohu neexistuje univerzální recept. Snad každá rodina má svou vlastní verzi, na kterou nedá dopustit. I vy si tak můžete sestavit bramborový salát z přísad, které vám budou vyhovovat. Nemusíte se bát dát do něj:

  • uvařené a oloupané brambory,
  • vajíčka na tvrdo,
  • mrkev a petržel – rozvařené do měkka a raději v menším množství.

Naopak hrášku, syrové cibuli, šunkovému salámu nebo kyselým okurkám se pokuste vyhnout. Při dochucování salátu to nepřežeňte to s octem, opatrně také s hořčicí či s majonézou. Pokud nemáte potíže s trávením mléčných výrobků, zkuste salát spojit bílým jogurtem.

4. Smažený kapr

Rybí maso je pro většinu z nás ideální potravinou. Problém je ale s úpravou. Především s velkým množstvím přepáleného oleje ze smažení, ale i s křupavou kůrkou. Kapra si tedy zkuste jen na sucho zapéct v troubě nebo orestovat na trošce oleje na přírodní způsob. Případně můžete zkusit jinou rybu, například tresku nebo lososa.

5. Novoroční čočka

Luštěnina plná vlákniny, těžko stravitelných slupek, navíc se sklonem způsobovat nadýmání. Pokud chcete být bohatí, jak praví přísloví, dejte si místo čočky něco jiného připomínajícího mince – co třeba kolečka dobře zralého banánu k odpolední svačině?

(luko)

Zdroje: www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/low-fiber-diet/art-20048511

www.vyzivavnemoci.cz/vyziva-deti/vyziva-u-specifickych-onemocneni/ibd-nespecificky-strevni-zanet/

www.webmd.com/ibd-crohns-disease/low-residue-diet-foods#1

www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/features/ulcerative-colitis-starting-a-food-diary#1

www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/creating-an-ulcerative-colitis-plan#1

Doporučujeme