Výživa nastávajících matek (Bílkoviny)
Bílkoviny jsou hlavní stavební složkou svalů a podpůrných tělesných orgánů. Jejich příjem je důležitý také pro jejich obsah tzv. esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo nedovede vytvořit. Bílkoviny nebo jejich metabolity tvoří v organismu důležité funkce. Jsou součástí enzymů, hormonů, transportních složek. V imunitním systému tvoří protilátky.
Proces trávení
Bílkoviny přijaté potravou jsou v žaludku natráveny a rozštěpeny pomocí enzymů a kyseliny chlorovodíkové. Dále se štěpí v tenkém střevě vlivem pankreatických enzymů na jednotlivé aminokyseliny, které jsou odsud transportovány do jater. V případě jejich nadbytku se bílkoviny rozštěpí až na močovinu, která je v moči vyloučena z těla ven.
V těhotenství je dostatečný příjem bílkovin nezbytný pro zajištění růstu a vývoje plodu, pro vývoj placenty, dělohy a prsů. Při nedostatku tuků a cukrů jsou také vydatným zdrojem energie. Z jednoho gramu bílkovin dostane tělo energii 16,7 kJ.
Nedostatek bílkoviny způsobuje
Při nedostatečném příjmu bílkovin v potravě dochází ke zpomalení růstu, narušení enzymových a hormonálních pochodů, k chudokrevnosti, poruchám tělesného a duševního vývoje, snížení obranyschopnosti organismu, zhoršení hojení ran. V pozdním stadiu dochází také ke vzniku otoků těla.
Při nedostatku bílkovin během těhotenství dochází k otokům matky, nižší hmotnosti placenty a dítěte. Při nadměrném příjmu bílkovin a sacharidů dochází k nadměrné hmotnosti matky spojené se zvýšeným rizikem onemocnění srdce a cév. Nadměrnou tvorbou močoviny jsou pak zatěžována játra, jejím vylučováním ledviny.
Jaké bílkoviny jíst v těhotenství
Mezi nejvhodnější bílkoviny s nejvyšší biologickou hodnotou patří živočišné bílkoviny, které jsou obsaženy zejména v mase, mléce, vejcích a mléčných výrobcích. Bílkoviny by měly v potravě tvořit 10-15 % celkového energetického příjmu.