Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Adenom v oblasti apendixu

Trávení Vladimíra 25.9.2020

Dobrý den, u mé matky ročník 1945, byl po kolonoskopii v místě vyústění apendixu nalezen prominující útvar 5x5mm. Histologicky byl vyšetřen: tradiční serrated adenom s lowgrade dysplazií adenomatozního typu.
Závěr: drobný polyp céka v místě vyústění apendixu, ponechán in situ/EPE s vysokým rizikem perforace v této lokalitě. Kontrola za 3 roky.
Chtěla jsem se zeptat, zda za 3 roky už nemůže být pozdě na případnou úspěšnou léčbu. Není to příliš dlouhá doba? Chápu to správně, že by se to mělo odstranit, ale v jejím případě hrozí protržení střeva?
Je vysoké riziko, že se časem změní ve zhoubný nádor a dá se tomu nějak předejít? Děkuji za info. Čermáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den,

endoskopický a histologický nález u Vaší matky představuje v podstatě nezávažný polyp, který se může v tlustém střevě vyskytovat běžně. Tzv. lowgrade dysplazie představuje jakousi možnost, že by mohlo v průběhu let dojít k malignizaci polypu. Za "normálních" okolností by pravděpodobně došlo k odstranění, nicméně je zde třeba zvážit riziko ("protržení" střeva) oproti přínosu (odstranění adenomu). To, zda je kontrola za 3 roky adekvátní, či nikoliv bohužel nedokáži jako praktický lékař posoudit. Váš dotaz tedy předávám specialistovi.

S pozdravem, J. Cícha

Odpovídá lékař:

MUDr. Jaroslava Kovářová

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství

Milá paní Čermáková,
u Vaší maminky je zřejmě potřeba zvažovat více faktorů. Je potřeba zvažovat celkový zdravotní stav, přidružené nemoci, únosnost k operaci, únosnost k opakovaným kolonoskopiím.
Polyp 5x5mm, tedy půlcentimetrový LG polyp v této lokalitě - tam bych zřejmě také přistoupila k taktice observace (hlídat, kontrolovat).
Ono jistě při té kolonoskopii, kdy byl polyp objeven, došlo k důkladné biopsii, čímž se velikost polypu ještě zmenšila.Pokud víme, že polyp nebude možné definitivně řešit, tak se snažíme hmotu polypu snížit všemi dostupnými prostředky, bezpečnějšími než je polypektomie. Máme na to třeba velké kleště, některá pracoviště argon plasma koagulaci. Takže po vyšetření je polyp "umořen" na nejmenší možnou velikost.
Kolonoskopista ví sám nejlépe, v jakém stavu polyp ponechal a volí pak podle toho další postup.
Je potřeba si uvědomit, že kolonoskopie také není pro všechny pacienty úplně nenáročný výkon. Nejde jen o celkový stav pacienta, o jeho přidružené nemoci, jde i o anatomický průběh střeva, ve vyšším věku často nalézáme i divertikly, které riziko výkonu dále navyšují.
V medicíně nelze vždy postupovat striktně podle tabulek. Je to zvažování mnoha faktorů.
Dovedu si představit situaci, že toto rozhodnutí bylo to nejlepší.
Jestli ale máte pochybnosti, pak je potřeba s lékařem, který vyšetření prováděl komunikovat, domluvit se třeba na zkrácení intervalu na 2 roky nebo o nějaké další variantě - například provedení onkomarkerů, testu na OK každoročně a podle toho vždy zvažovat, jestli se interval kontroly nezkrátí.
Je důležité, aby pocit bezpečného postupu neměl jen lékař, ale i pacient. To bez komunikace nelze.
Ptáte se, jestli hrozí riziko protržení střeva - ano - z této komplikace má kolonoskopista obavy, jak píše v závěru - to je to riziko perforace.
Pokud jde o riziko zhoubné přeměny polypu - pokud by se tam polyp ponechat zcela nedotčený, pak u LG adenomu (low grade znamená nízký stupeň dysplasie) by měl být čas několika roků do HG adenomu (high grade znamená vysoký stupeň dysplasie) a pak ještě asi roku do karcinoma in situ, což je karcinom pouze ve sliznici, kde odstranění řeší ještě stále vše. "Serrated" histologie nám o něco více zvyšuje riziko, proto u těchto polypů jsme o něco obezřetnější.
Jak tomu předejít? Zdravá strava, málo masa a tuků, pokud možno žádné uzeniny ani alkohol, hodně vlákniny, ovoce a zeleniny, vápník ve formě mléčných výrobků, vitamin C, pohybový režim.
S pozdravem dr. J.Kovářová.

Související dotazy

Adenom jater
dobry den pisala som.vam ohladne heparu a odpovedali...
Adenom hypofýzy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda normální EEG...
Adenom jater
dobry den. rada by som poznala vas nazor na tento priebeh...
Tubovilosní adenom
Doby den! Chci se zeptat co znamená přesně tubulovilózni...
Bolest zad v oblasti ledvin
Dobrý den, už asi čtyři dny me bolí záda v oblasti...
Bolest v oblasti ledviny
Dobry den pane doktore/pani doktorko. Nedavno jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Adenom s cystickou degeneraci

Dobry den mam prosim dotaz. Byla jsem s dcerou 8 let na zltrazvukovem vysetreni....

Adenom s těžkou dysplazii

Dobrý den měla bych dotaz za mého tatínka, kterému je 70 let. Byl na kolonoskopii,...

Adenom stitne zlazy vychazejici z Istmu

Dobry den, v dubnu mi byl zjisten uzel na pr. casti istmu. Dnes punkce potvrdila...

Adenom štítné žlázy

Dobrý den, dneska jsem byla na sonu šítné žlázy a byl mi nalezen adenom o rozměru...

Adenom štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, mohla byste mi prosím vysvětlit nález ze sono krku,...

Adenom štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, mohla byste mi prosím vysvětlit nález ze sono krku,...

Adenom štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, velice Vám děkuji za rychlou odpověď, trochu jste mě...

Adenom štítné žlázy

Dobrý den, právě jsem byla na ultrazvuku krku a jsem zmatená a mám strach. Moje...

Adenóm štítnej žľazy

USG nález: Pravý lalok 34x22x61 mm, objem 24 ml Ľavý lalok 17x17x53 mm,...

Adenom šž

Dobrý den, mám uzel va levé polovině štítné žlázy a ještě malinký na pravé....

Adenom v pravé polovině hypofýzy

Dobrý den paní doktorko, 29.6.2012 jsem prodělala mag.rez.mozku se zaměřením...

Adenom, myom genetická dispozice

Dobrý den paní doktorko, mám dotaz ohledně cyst na vaječnících, které se mi...

Adenom?

Dobr den uz alespon pul roku mam v prse bulku a obcas me poboliva podpaží. Od...

Adenomatoza jater a cysta ledviny

Dobrý den, dle CT břicha mám ve zprávě sepsán závěr: Ložiskový proces jater...

Adenomatozní hyperplazie endometria

Dobrý den, podstoupila jsem v minulých dnech hysteroskopii a propouštěcí zpráva...

Adenomatózní uzel žlázy v prsu

Dobrý den, ultrazvukem mi byl diagnostikován adenomatózní uzel žlázy. Na můj...

Adenomyoza

Dobrý den, psala jsem sem již několikrát kvůli opakujícím se bolestem břicha....

Adenotomie

Dobry den pani doktorko, rada bych vedela, jak moc a jestli je nutna adenotomie...

Adenotomie

Dobrý den synovi (5 let) bylo doporučeno odstanění nosní mandle (III.st.). Chtěla...

Adenotomie

Dobrý den,mám 4,5 letou dceru.Před měsícem prodělala poprvé febrilní křeč(virosa),byla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivá krční uzlina

Dobrý den, mám už přes týden bolestivou pravou krční uzlinu, co je však podivné,...

Škubnutí srdce


Bolest na hrudi

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,před asi měsícem mě začalo bolet hodně levé...

Bolest žeber

Dobrý den, před několika lety jsem měla zánět mezi žebry. Občas mám ale takovou...

Zpozdeni menstuace 2 mesice

Dobry den pane doktore, chtela bych se vas zeptat na dotaz ohledne zpozdeni...

Azitromycin a alkohol


Kvasinkové záněty a bolest v podbříšku

Dobrý den, trpím poslední dobou na kvasinkové záněty, koupila jsem si Clotrimazol...

Červené fleky na kůži


Pocit houpání a nestability

Dobrý den, již 2 mesícem mne trápí pocit houpání a nestability. Byla jsem na...

Bílé pupínky na okraji žaludu

Dobrý den, Už delší dobu mi hlavou běží jedna otázka, na kterou bych se chtěl...

Oděrky na penisu

Dobrý den, stále mě trápí oděrky na penisu a to jak po sexuálním styku, tak...

Boule na vnější straně kolene

Dobrý den, již od začátku června se mi na vnější straně udělala malá boule,...

Léky na odvodnění organismu na předpis

Dobrý den. Ráda bych se touto cestou zeptala, jestli existují nějaké léky...

Bolesti zápěstí

Dobrý den, prosím o radu. Od cca června mám problém se zápěstím (bolest v krajních...

Natažení vazů kolene

Dobry den, Pri uklidu jsem si rychlym podrepem neco udelala s kolenem. Od...

Vyrazka/hrcka pod jazykom

Dobry den, uz dva dni citim, ze mam pod jazykom ako keby vyrazku, po zasvieteni...

Suchá kůže žaludu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na penise sa mi prevažne ak masturbujem objaví...

Hypospádie

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem,zda lze píštěl,která se mi vytvořila...

Bílý povlak na stolici

Dobrý den asi 14 dní mám problém se stolici. Prvních sedm dní jsem měl ve stolici...

Boulička na hlavě

Dobrý den rád bych se zeptal mám v zadu na hlavě takovou nepatrnou bouličku...

Reklama