Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Alfafetoprotein

Trávení Nika 4.3.2017

Dobrý deň,

chcela by som sa informovať na výsledky hodnoty AFP v krvi. Ocinovi pri preventivnej prehliadky zistili zvýšené hladiny pečeňových testov. Poslali ho na sono, potom na CT,ale zistili len, že je tam nejaké ložisko, ktoré nevedia presne identifikovať a preto má ísť ešte na MR. Hodnoty AFP však mal vysoké 77. Môže to už indikovať rakovinu?..alebo ešte stále môže ísť o niečo nezhubné?Čítala som, že hodnoty AFP bývajú zvýšené až na hodnoty 500, tak 77 mi oproti tomu nepríde tak veľa. Samozrejme viem, že hodnoty by mali byť okolo 10. Diagnózu mu zatiaľ všade uvádzajú chronická hepatitída. Trochu som sa viac zaujímala aj o HCC a ževraj ten zvyčajne vzniká až po cirhóze pečene, ale túto diagnózu ocinovi zatiaľ nepovedali. Myslíte, že aj keď má uvádzanú chronickú hepatitídu, mohlo by ísť aj o HCC. Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, alfafetoprotein je nádorový onkofetální marker, v dospělosti je produkován některými nádory, zejména jater či varlat, nádorů germinálního charakteru, gastrointestinálního traktu, průdušek, při metastázách do jater. Z benigních onemocnění je zvýšen např. u cirhózy jater či hepatitidy, při chronickém renálním selhání. Zvýšení AFP neznamená vždy přítomnost nádoru nebo vznik nádoru. Vyšetření AFP není diagnostický test, ale jeden z ukazatelů a vždy při podezření musí být doplněn o vyšetření zobrazovacími technikami. Vlastní vyšetření podá lékaři užitečnou informaci, ale není to specifický a senzitivní test, jak si lékaři přejí. Toto vyšetření není určeno pro screening celé populace. U pacientů obecně není důležitá absolutní hodnota AFP, ale především dynamika změn – zvyšování u chronických jaterních onemocnění, HCC a podobně. U HCC v laboratorních testech můžeme sledovat nárůst hladiny alfafetoproteinu, který ovšem není pro HCC specifický, po diagnostice karcinomu ale může sloužit jako prognostický faktor. Lékař provádí vyšetření AFP spolu se zobrazovacími vyšetřeními, a tak může včas rozpoznat jaterní nádor v časných a lépe léčitelných stádiích. U pacientů s diagnostikovaným hepatocelulárním karcinomem a některých dalších nádorů je AFP vyšetřováno pravidelně a pomáhá sledovat průběh léčby a onemocnění. Vyčkejte výsledku MR, popřípadě při nejasnosti bude následovat biopsie s odběrem vzorku tkáně z ložiska v játrech. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Nádory kůže, nález na játrech
Dobry den, v příloze zasilam lékařskou zpravu a chtela...
Adenom jater
dobry den pisala som.vam ohladne heparu a odpovedali...
Bolest hlavy
Dobrý den, mám dotaz ohledně moji přítelkyně. Je ji...
Prognóza nádoru žaludku
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vážnost a prognózu...
Útvary tukového původu v játrech
dobry den,měla bych prosím prosbičku a zeptat se vás,,,začátkem...
CA 72-4
dobrý den chci se zeptat měj sem po zánětu prostaty...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Alergologie

Dobrý den, už přes 3 roky mám neustále rýmu. Trpím hodně na infekční nemoci,...

Alerid a Oilatum v těhotenství

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli můžu užívat lék Alerid a roztok do koupele...

Alerid a Tinkair

Dobrý den, mám půlroční dceru, kterou nadále kojím. Na ORL mi zjistili zánět...

Alerie na čokoládu u mé dcery

Dobrý den. Moje dcera se dva dny po sobě , vždy k večeru, osypala. Nejdříve...

Alerie na léky?

Dobrý den. Po dvou dnech teplot střídavě mezi 37 - 38,5 jsem šel k lékařce....

ALERIE NA OŘECHY

MÁ DCERA(3 ROKY) JE ALERICKÁ NA VLAŠSKÉ OŘECHY A LÍSTKOVÉ OŘÍŠKY.CHTĚLA JSEM...

Alerige na náplast

Dobry den, dostala som alergiu na naplast. Spravili sa mi az mokvajuce vyrazky,...

Alerige na zlatobýl a bylinkový čaj

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda můžu užívat urologický čaj který obsahuje...

Alfa hemolytické Viridující streptokok

Dobrý den,na kůži se mi dělají často bolestivé boláky,ze stěru byl zjištěn...

Alfa hemolytické Viridující streptokok

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na tuhle bakterii(alfa hemolytické Viridující...

AlfaVit a léky

Dobrý den, mám přítele, kterému zjistili zúžené cévy na levé noze. Dost ho bolí....

Algický vertebrogenní syndrom

Dobrý den, bolela mě pravá noha, rentgen páteře a nohy v pořádku. Po injekci...

Algifen - 50 kapek 2x po sobě, může se mi něco stát?

Dobrý den, dnes jsem si na menstruacni bolesti vzala 50 kapek Algifenu neo....

Algifen a antikoncepce Artizia

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda Algifen Neo ovlivňuje účinnost HA Artizia?...

Algifen a HAK

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli Algifen neo (kapky) snižují účinnost...

Algifen a hormonální antikoncepce

Dobrý den. Praktický lékař mi na bolesti břicha předepsal Algifen. Beru hormonální...

Algifen a Minisiston

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Užívám antikoncepci Minisiston, v pondělí...

Algifen a selhani ledvin

Dobry den, chtel bych se zeptat. Pozil jsem vetsi mnozstvi algifenovych kapek....

Algifen Neo

Dobrý den! Měl jsem v minulosti dva dny srdeční arytmii. Od té doby beru 1/2...

Algifen Neo

Dobrý den, byla jsem na urologii kvůli častému močení. Lékař mi prozatím předepsal...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest horního patra v ústech


Vystouplá tepna

Dobrý den, všimla jsem si, že mi na pravé straně krku vystoupla pulzující tepna,...

Pálení močové trubice


Menstruace po konizaci děložního čípku

Dobrý den, týden před konizací děložního čípku jsem měla nechráněný pohlavní...

Ciplox 500mg

Dobrý den mám dotaz ohledně antibiotik. Dostal jsem antibiotika Ciplox 500mg...

Relvar, Mommox - ani jedno v těhotenství nevadí

Dobrý den. Mám dotaz ohledně léků na astma a těhotenství. Prvním porodu což...

Opatření po konizaci čípku děložního

Dobrý den, jsem 2 týden po konizaci děložního čípku. Chci se zeptat bylo mi...

Klepáni levé ruky

Dobrý den už mě to štve klepe se mi levá ruka a už se i stydim zato když jdu...

Hormony štítné žlázy a hlad

Dobrý den, už asi 3-4 měsíce beru léky na štítnou žlázu (mám sníženou funkci...

Kaudální blokáda zad-komplikace

Přeji pěkný den. Léčím se s chonickou bolestí zad v ordinaci léčby bolesti.Podstoupila...

Arterioskleroza tepen krku

Dobrý den, před 2-mi lety mi byla diagnostikována mírná hyperplasie tepen,...

Vyšetření moči muž žena rozdíl

Pozná se u nefrologa, jestli dal moč muž nebo žena?

Isoprinosine a očkování proti COVID-19


Nateklý čípek v krku


Bradavicky

Dobry den, na obliceji, ocnim vicku, vnitrni strane vicka, zapesti a vnitrni...

Nitroděložní tělísko a menstruační kalíšek

Dobrý den, je možné po zavedení nitroděložního tělíska používat menstruační...



Píchání v patě

Dobrý den.Chtěl bych se vás na problém s patou levé nohy.Před týdnem mě začalo...

Pocit hladu

Dobry den,chtela bych vedet,jestlo bych tenhle problem mela dale resit.. kazde...

Zlatý stafylokok v pochvě v těhotenství

Dobrý den, pane doktore. Ráda bych Vás požádala o radu. Jsem v 11. týdnu těhotenství...

Reklama