Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Anemie

Vnitřní lékařství Ludmila 11.10.2018

Dobrý den,
maminka ve věku 75 trpí již 6 týdnů velmi silným nedostatkem slin. Kvůli tomu nemůže mluvit víc než pár slov (vždy musí polknout a prolít pusu vodou) a také má problémy s přijímáním potravy. Zkoušeli jsme jí dávat bonbony, citron ( to ale provází silné píchání jakoby jehličkami po celém jazyku). Pitný režim má dobrý (kontrolujeme). Nepomohlo ani promaštění dutiny ústní a jazyka stolním olejem (nevolnost).
Tento velký problém se poprvé objevil po narkóze. První dny jsme mysleli, že jde o přechodný stav ale mýlili jsme se. Nikdy dřív ale žádné takové potíže neměla.
Narkóza byla kvůli nasazení kyčle dolní končetiny, který jí vypadl z jamky. Takže předpokládáme, že narkóza nemusela být moc silná... Následně v řádu několika dnů dostala maminka plicní embolii, kvůli zhmoždění tkáně při tomto zákroku. Za další dva dny zápal plic. Zabrala až třetí antibiotika a stav byl opravdu vážný. Maminka nakonec přece jen přežila. Zhubla 10 kg, proto nás teď trápí její enormní nedostatek slin a také nechutenství, kdy se přemáhá aby snědla alespoň tři lžičky nějakého jídla. Předesílám, že maminka má již asi 10 let žaludeční kýlu. Trpí na pálení žáhy. Nevím jestli to s tím může mít nějakou souvislost. Nějaká endoskopie teď není možná (užívá od nedávné embolie warfarin).

Prosím poraďte kam je možno se obrátit a na jaké vyšetření by měla jít. Její stav jí nedovoluje dlouho čekat. Dva lékaři v nemocnici nám řekli, že z narkózy to není a ani z léků, které nyní musí užívat. Jen krčili rameny. Její ambulantní lékařka je mladá a také neví co s tím.
Mnohokrát děkuji za vaši pomoc. Doplnění informací: Maminka bere LUSOPRES, BETALOCZOK, DIGOXIN, VEROSPIRON, OMEPRAZOL, FURON. Nutridrink zkousela ale velmi ji po nem palila zaha a navic ji sladka chut nutila na zvraceni. Ted ji kupujeme bilkoviny a mineraly v prasku, ktere dostavala 3x denne i v nemocnici.
Operace nebyla se ztratou krve. Jednalo se o napravu kloubu kycle, ktery byl uz temer rok trochu v neporadku(noha ji padala spickou ven pri lezeni na zadech a sama to nemohla ovlivnit, ortoped podle neustalych RTG tvrdil, ze je vse ok). Vcera navic po navsteve lekarky zjisten tvrdy otok zvenci kycle, ktery prohriva(bolest ma neustale od provedene napravy kloubu). Pani doktorka pridava peronalne antibiotika. Jsme uz ze vseho zoufali, mamince hrozi nemocnice ale mame strach, ze ji stejne nepomuzou(po nasich zkusenostech).
Dekuji za Vas zajem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Hezký den paní Ludmilo, děkuji za dotaz. \je mi velmi líto potíží Vaší maminky. Nejprve nás všechny napadne vedlejší účinek léků, hodně léků totiž působí tzv. anticholinergně, tedy snižují tvorbu slin. Píšete ale, že lékaři řekli, že z léků to není, napsala byste mi přeci jen prosím léky, které maminka užívá? Zajímavá je přeci jen souvislost s operací, jelikož na vině nemusí být narkóza, ale operace jako taková a konkretně ztráta krve při operaci, tedy v současnosti pravděpodobná tzv. anemie může stát za příčinou problémů, typicky pálení jazyka, nechutenství, suchost v ústech. Navštivte praktického lékaře at nabere krev, krevní obraz, jaterní testy, renální funkce, štítnou žlázu, sedimentaci, je také nutné zlepšit výživu ke zlepšení celkového stavu, at maminka zkusí Nutridrink - náhrada plnohodnotného jídla, k dostání v lékárně, nutno pomalinku popíjet, tzv. usrkávat. S přáním všeho dobrého, KJ

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Ludmilo, potíže Vaší maminky jsou jistě velmi nepříjemné a ztrpčují jí život, je to náročné pro ni i pro Vás. Je dobře, že se snažíte zjistit, jak jí pomoci. Příčin stavu, který popisujete, může být více. Podobně jako paní doktorka přede mnou bych přemýšlela nad tím, zda neužívá léky, které mají takový účinek. Může jít například o léky proti bolesti jako Tramal, může užívat nějaké léky na psychiku atd.. Pokud můžete, prostudujte si příbalové letáky všech léčiv, které maminka bere a pokud narazíte na takové nežádoucí účinky, pak proberte s lékaři možnou změnu či úpravu léčby. Dále se potíže se zhoršením stavu můžou vyskytnout po narkóze, která bývá ve vyšším věku pro tělo náročná, avšak to se časem upravuje. Polykání by samo o sobě mohlo být zhoršené, pokud byla maminka na zákrok intubovaná. Při intubaci se do krku zavádí trubice na dýchání a když se vyndá, vzniká někdy otok, někdy dojde k podráždění nervů. To se také dokáže většinou po čase samo upravit. Na pálení žáhy a problémy s kýlou doporučuji užívat léky jako Helicid 20mg tbl. na lačno 30 minut před jídlem 2x denně. Helicid seženete volně prodejný v lékárně, ale může Vám jej (nebo podobný lék) předepsat praktická lékařka. Pokud má člověk potíže s trávením a kýlou, samozřejmě může mít I menší chuť k jídlu. V neposlední řadě je ve vyšším věku velice běžné, že se stav člověka výrazně zhorší po prodělaných vážných nemocech a návrat k normálu bývá zdlouhavý a složitý. Vaše maminka neměla jen narkózu, ale byla v ohrožení života jak plicní embolií, zápalem plic a dalšími komplikacemi. Z toho se bude praděpodobně vzpamatovávat dlouho. Bude potřebovat Nutridrinky a další výřivové doplńky, dostatek tekutin, péči o dutinu ústní, existují speciální tampónky na vytírání úst. Také je možné, že Vaše maminka v noci I přes den v důsledku prodělaných infekcí dýchá ústy a to může problém zhoršovat. Snažte se dohlédnout na to, aby měla zavřená ústa a dýchala nosem, v noci můžete mamince vytřít ústa tamponky, aby nevysychala, zvlhčujte vzduch. Také není vyloučené, že měla nějakou neurologickou příhodu, na to by se ale musel podívat neurolog. Doporučuji tedy, abyste požádali praktickou lékařku, aby přijela maminku prohlédnout, nechala udělat odběry, zda maminka nemá zánět, chudokrevnost, jak fungují ledviny, štítná žláza, zda nemá cukrovku atd..Lékařka také zběžně dokáže vyšetřit, zda není nějaká neurologická porucha. Je možné, že bude třeba hospitalizace ke zlepšení stavu zavodnění a výživy. Praktická lékařka Vám může navrhnout ošetřovatelskou péči a rehabilitaci v domácím prostředí. Jako rodina můžete poskytnout zejména péči, pozornost, dohled nad příjme takutin, cvičení s maminkou. Držím Vám a hlavně Vaší mamince palce, aby se začal její stav lepšit. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Ludmilo, je pochopitelné, že máte z další hospitalizace obavu, možná ale bude třeba, záleží na tom, jak se bude stav maminky vyvíjet. V minulé odpovědi jsem Vám napsala prakticky vše, co mne k tomu napadlo, věřte mi, že jsem si dala záležet, protože vím, jak jsou takové situace složité a jak jste zřejmě bezradní. Prosím, pročtěte to znovu, požádejte Vaší paní doktorku o vyšetření doma včetně uvedených odběrů, maminka může být anemická, tedy chudokrevná i bez krevních ztrát, bývá to důsledek prodělaných vážných nemocí. Je třeba zjistit, zda jí nechybí železo, vitamíny B12, jestli nemá nedostatek hořčíku a vápníku, zda nemá zánět. Odběry dělá ošetřovatelská služba na žádost praktického lékaře v domácím prostředí. Také Vám lékařka může předepsat rehabilitaci a ošetřovatelskou péči. Dále si stále myslím, že je třeba, aby maminka užívala lék Omeprazol, který jí pomůže od pálení žáhy a to dvakrát denně 20 mg 30 minut před jídlem. Také jí nadzvedněte postel v čele od 30 stupňů, nebo dejte pod záda hodně polštářů, neměla by si tak hodinu dvě po jídle lehat, jinak se pálení žáhy nezlepší. Z jídle vynechjte vše, co je kyselé, pikantní, kávu a alkohol, žádné bublinkové nápoje. To vše by jí mohlo ulevit a pak by také snáze zvládla Nutridrinky. Dělají je i maličké, v různých příchutích, není nutné je vypít naráz, můžete zkusit třeba čokoládový či vanilku, ta bývá chutná, malou krabičku rozdělit do více porcí či přimíchat do jiného nápoje. Doplňky, které dáváte, jsou samozřejmě v pořádku také. Dohlédněte na to, aby maminka co nejméně dýchala ústy, zvlhčujte vzduch v místnosti třeba mokrými ručníky na topení. Z léků, které maminka bere, dva odvodňují - Furon a Verospiron. Nevysazujte je, ale poraďte se ohledně nutnosti léčby a o dávce. Tyto léky navíc někd yzpůsobují nedostatek některých minerálů, což také může být problém, lze to zkontrolovat z krve. Nevím, proč tyto léky mainka dostává - zda kvůli tlaku, sdrečnímu selhávání, otokům atd.. Bez této znalosti Vám nemohu lépe poradit. Uvidíte, jak se maminka bude nadále cítit po antibioticích, dostatečné léčbě a domácí péči, uvidíte, co přinesou odběry a pak se domluvíte s Vaší lékařkou, jak postupovat dál. Přeji Váší mamince co nejdřívější zlepšení. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Anemie u kojence
Dobrý den, mám ročního syna, a protože má od narození...
Anémie
Dobrý den potrebovala bych poradit uz asi pres tri...
Anémie
Dobrý den, před necelým rokem mamince při preventivní...
Anemie
Zdravím pane doktore, byla mi zjištěna anémie, když...
Únava a anémie
Dobry den, jiz dva tydny trpim silnou unavou. V nekterych...
Sideropenická anémie
Prosím o názor, zda má smysl vyšetření na hematologii...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Anemie

Dobrý den,před nedávnem dcera prodělala těžkou amnézii,kdy jí zjistili výši...

Anemie

Dobrý den, prosím Vás o radu.Mou mamku(43) už dlouho trapí únava, bušení srdce,nechutenství...

Anémie

Dobrý den během těhotenství mi zjistili nedostatek železa.Předepsali mi aktiferin.Nikdo...

Anémie

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je anémie - chudokrevnost dědičná? Mámě ji...

Anemie

Dobrý večer pane doktore,můj dotaz se tak přímo netýká mé osoby,ale mé známé...

Anemie

Dobrý den jsem léčen ICHS, HYP III, diabetes na PAD a na anémii, poslední hodnoty...

Anémie

Dobry den preji. Chtela jsem se zeptat. Mam anemii uz delsi dobu lecenou maltoferem,...

Anémie

Dobrý den. Moji maminku odvezli po pádu do nemocnice na vyšetření, kde u ní...

Anemie

Dobrý den. Mám 10ti týdenního syna, který se narodil o necelé dva měsíce dříve....

Anemie

Dobrý den,uz asi týden se mi znovu projevily příznaky anemie, kterou mi zjistili...

Anémie

Dobrý den, jsem 9 měsíců po porodu, měla jsem gestační cukrovku, ta je nyní...

Anémie

Dobrý den, jsem stále unavená, padají mi vlasy, přibírám na váze, třepí se mi...

Anémie

Dobrý den, Zjistili mi anémii a dost snizeny pocet cervenych krvinek. Mám predepsane...

Anemie a bolest ruky

Dobrý den, již rok se léčím s autoimunitní hemolytickou anémií. Zpočátku jsem...

Anemie a cestování letadlem

Dobrý den, ještě píši za moji kamarádku. Po operaci myomu v Moskvě má problem...

Anémie a hubnutí u manžela

Krásný den, mám velkou starost o manžela . Před 4 měsíci měl chřipku a velký...

Anemie a léky

Dobrý den, mojí mamce před několika měsíci zjistili anémii s přesně popsanými...

Anemie a letadlo

Dobrý den ...mám dotaz ohledně anemie zřejmě způsobené nedostatkem železa...hemoglobin...

Anémie a leukopénie

Dobrý den měla bych dotaz,od 18 let mám anémii,nyní mi je 24 a můj hemoglobin...

Anemie a operace

Dobrý den,chtěla jsem de zeptat zda málo železa v krvi je důvod k odložení operace...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Noční bolesti břicha

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když jdu spát, tak mě břicho nebolí, pak se...

Pálení pochvy po sexu


Plánovaná operace kolene a pracovní neschopnost

dobry dem mam problem s kolenem po navsteve ortopeda mne obednal na operaci,jelikoz...

Boule na koleni po klečení při dláždění

Dobrý den, asi před čtrnácti dny jsem dláždil doma chodník a klečel asi tři...

Obrizka-Pojistovna

Dobrý den. Mám otázku ohledně obřízky, chtěl bych se zeptat, jak je to s pojišťovnou?...

Artroskopie

Dobrý den, lze provést u syna 16,5 roku plastiku předního křížového vazu artroskopií?...

Hojení rány po sešití rtu

Dobrý den, před pěti týdny mi sešili ret. Na jizvu používám Dermatix gel, hojí...

Začalo mi loupat v koleně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, začalo mi loupat v koleně, jen při výstupu...

MR ukázala šikmou rupturu zadního rohu mediálního menisku

Dobrý den, v listopadu 2016 mě začalo bolet levé koleno, MR ukázala šikmou...

Jak rychle mají antibiotika působit?


Trittico

Dobrý den pane doktore, je nějaký velký rozdíl v Tritticu AC a Tritticu prolong,...

Příčiny revmatismu...


Jaterní dieta

Dobry den, muj lekar mi rekl,ze mam dodrzovat jaterni dietu. V seznamu, co muzu...

Bolest pravé části obličeje

Dobrý den, už asi 4měsíce mám problémy-bolí mě pravá část obličeje.Ucho, v krku,čelist....

Distorze kolene

Dobrý den, při lyžování jsem si způsobila úraz kolene. Ošetřena na chirurgii,...

Stěhovavé bolesti kloubů

Dobrý den, chci se zeptat na bolesti své matky, jelikož posloucháme jen samé...

Bolest na vnější straně kolene

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám problémy s oběma kolenama, asi 10 let jsem...

Otékání úst, krvácení z pupíku, časté objevování hnisavých váčků různě po těle

Dobrý den, potřebovala bych poradit. V dubnu mi z ničeho nic hrozně otekla pusa...

Hnusně v puse

Dobry den chci se zeptat uz pres tyden vzdy po ranu mam tak hnusne v puse a...

Vysoká hladina kyseliny močové u dětí

Dobrý den, můj 10-ti letý syn trpí delší dobu bolestmi kloubů především kotníků....