Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ankylozující spondylitis

Revmatologie Lenka 5.5.2019

Dobrý den,mam dotaz na nemoc manžela ma diagnozu ankylozující spondylitista 3 stupenˇ,carxartrosa gonartrosa 2 stupnˇ.Paní doktorka revmatoložka mu od bolesti které ma velké řekla že má používat brufen který si ma koupit a na kolena Salazopyrin 500g ,2x1.Kontrolu ma za 3 měsíce .Na nemocenské je od září minuleho roku až letos mu zjistili B 27.Může si požadat o lázně,nebo taky o důchod .A léky co mu napsala paní doktorka jsou od bolesti dostačující,nemáme si najít jinou mi se nechce věřit ,že má pravidelně užívat brufen. Každy den manžel cvičí.Děkuji za odpovědˇ.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

ankylozující spondylitida je onemocnění, které bohužel v dnešní době není možné zcela vyléčit, neexistuje žádná metoda na úplné vyléčení, pouze na minimalizování příznaků a obtíží.
Základem léčby je každodenní cvičení a rehabilitace, to je základ, udržet klouby a páteř dobře pohyblivou. Takže určitě cvičit, cvičit, cvičit. Lázeňská terapie je možná a jistě je vhodná. K tomu, aby mohl jet manžel do lázní, je potřeba, aby toto vyjádření napsala do své zprávy revmatoložka. Z touto zprávou je pak nutné se dostavit k registrujícímu praktickému lékaři a ten již zajišťuje zbytek.
Jinak krom cvičení má předepsaný lék Salazopyrin, a ten právě působí na imunitní systém a brzdí zhoršování obtíží. Čili není to, že by byl mažel bez léčby, léčen je právě Salazopyrinem.
Brufen je jen doplňková léčba na bolest a taktéž ke zmírnění zánětu, čili i toto má doporučeno správně. Místo Brufenu lze užívat např. i jiné, obdobné léky na recept, např. Aulin, Nimesil, Melovis apod. a tyto léky může krom revmatoložky předepsat i praktický lékař. Čili není potřeba si dokola kupovat Brufen, může požádat o jiné léky na předpis u praktika.

Čili závěrem - léčba je nastavená správně - cvičení + Salazopyrin + Brufen (nebo jiné obdobné léky). + doživotní cvičení/rehabilitace eventuálně i opakované lázeňské či rehabilitační pobyty. Vřele doporučuji zaměřit se hlavně na rehabilitaci/cvičení (samozřejmě spolu s ostatní podpůrnou léčbou)

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Ankylozující spondylitida
Dobrý den, mám ankylozující spondylitidu IV-V stupně...
Mám obavy, že mám ankylozující spondylitidu.
Dobrý den, mám již delší dobu problémy, bolí mě...
Ankylozující spondylitida
Dobrý den, nevím, zda dotaz směřuji správně... chci...
Ankylozující spondylitida
Dobry den Mam ankylozujucu spondlitidu 5 stupna...
Ankylozující spondylitida
Dobrý den, nevím, zda dotaz směřuji správně... chci...
RTG páteře
RTG LS páteře: rv1eziobr.štěrbiny L4-S1 jsou výrazně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Anizokorie

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda při zjištění anizokorie...

Anizokorie

Dobry den , vsimla jsem si, ze leva zornicka se mi zvetsuje vice nez prava je...

Anizokorie

Dobry den , vsimla jsem si, ze leva zornicka se mi zvetsuje vice nez prava je...

Anizokorie - nádor na mozku?

Dobrý den, mám skoro 11-ti měsíční dceru. Zhruba před týdnem jsem zjistila,...

Anizokorie po úrazu hlavy

Dobrý den, ráda bych se ještě jednou zeptala. Utrpěla jsem před 7 týdny úraz...

Anizokorie u kojence

Dobrý den. Mohu se zeptat co může znamenat anizokorie u miminka? Dceři je 4,5...

Ankylozující spondylitida

Dobrý den, nevím, zda dotaz směřuji správně... chci se zeptat na biologickiou...

Ankylozující spondylitida

Dobrý den, nevím, zda dotaz směřuji správně... chci se zeptat na biologickiou...

Ankylozující spondylitida

Dobrý den, mám ankylozující spondylitidu IV-V stupně periferní formy. Poškozeny...

Ankylozující spondylitida

Dobry den Mam ankylozujucu spondlitidu 5 stupna a kvoli tomu sa rozhodol...

Anntidepresiva na spaní

Po 2,5měsíční těžké depresi spojené s nespavostí jsem dostal od psychiatra naordinováno...

Anogenitální bradavice

Dobrej,.- jen mne to svědi,.- nevite co muzu delat, nakou mast nebo neco,.-...

Anogenitální bradavice

Dobrý den, odpovídám na dotaz který jsem vám již psal, nebolí to ani nesvědí...

Anogenitální bradavice

Dobrý den, před nedávnem se mi na penisu viz foto objevilo pár pupínků,...

Anogenitální bradavice

Dobrý den mám problém na penisu jsem mi obevilo několik pupínků mají cervenou...

Anogenitální bradavice

Dobrý den, mám strach, neboť si myslím.. že mám geniální bradavici na stydkém...

Anogenitální bradavice

Dobry den! Asi před měsícem se mi v oblasti pubického ochlupení a břicha objevila...

Anogenitální bradavice

Dobrý den, před cca. dvěma měsíci u mě byla diagnostikována kodylomata...

Anogenitální bradavice

Trapi ne kozni vyrustky na penisu asi 4 mesice

Anogenitální bradavice

Dobrý večer, začalo mě před dvěma dny trápit, ze jsem nalezl na penisu divné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cysta na játrech a vaječníku


Gastroesofagoeální reflux a opakované záněty po hysterektomii

Dobrý den paní doktorko. Jsem dva a půl roku po hysterektomii. Je mi 59 a od...

Potíže s trávením

Od roku 2010 mám potíže s trávením různých potravin např. luštěnin, hub, ořechů,...

Posouzení nutnosti časné vyšetření MRI

Dobrý den, jsem 4 roky po operaci páteře a teď mám opět problémy s páteří. Jsem...

Utržený křížový vaz

Dobry den , vcera jsem podstoupil artroskopii a bylo mi zjisteny pretrhane krizove...

Kontraindikace injekce po aplikaci inj. Prolio 60mg

Dobrý večer, v pondělí 9.12.jsem absolvovala injekci " prolia 60 mg " Až poté...

Svrab


Otoky a podráždění dásní po vytažení zubu moudrosti


Skřípnutý mezižeberní nerv


Křeče a plynatost


Výrůstek na uchu

Dobrý den, na uchu jsem ze zadní stany v místě naušnicové dírky objevila dost...

Antibiotika Duomox

Po 3 dnech užívání léků Duomox 1000 mě bolí břicho respektive u žaludku a mám...

Nízké HCG u těhotné v 1.trimestru

Dobrý den, v 13.týdnu jsem byla na genetickém vyšetření ohledně vývojových vad,...

Chronické svědění v oblasti kolem genitálií a konečníku

Dobrý den, už asi 4 roky mě trápí intenzivní svědění v oblasti genitálií a kolem...

Kombinace antihypertenzních léčiv a Modafinilu

Dobrý den, užívám léky ke snížení krevního tlaku. Jedná se o blokatory kalcioveho...

Chondroza ploténky


Chlamydie - přenos

Dobrý den, o přenosu chlamydií jsem zde našla už několik příspěvků, ráda bych...

Pálení v ústech a na jazyku někdy i rtech

Mám pálení v ústech a na jazyku někdy i rtech a v nose.Byl jsem u obvodní lékařky...

Fractura radii dist I.sin

Zdravím Vás a přeji hezký den. Dcera ( 11 let ) na 24.12. uklouzla u padla...

Osteoporoza druheho stupne

Dobry den.Chtěla by jsem se zeptat.Otec ma nyni 57 let.Už před par lety dostal...

Reklama
Zavřít