Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mám obavy, že mám ankylozující spondylitidu.

Revmatologie Matej 24.8.2018

Dobrý den,
mám již delší dobu problémy, bolí mě v tříslech, někdy i v hýždi. Bolest je nějvětší v noci, kdy při každém pohybu v noci pociťuji bolest, která mě i vzbudí, dále při vystupování z auta, během dne se zlepšuje můj stav a můžu i běhat. Bolest v bederní páteři není tak výrazná, neomezuje mě v činosti. Bolest je spíše v atacích, dva - tři týdny a poté bez bolesti. V poslední době zhoršení. Dle vyšetření neuroložky mám: antalgicky napřímenou lordózu. Byl jsem na magnetické rezonanci bederní páteře, rtg pánve - bez patologického nálezu. Krevní testy: CRP - 14, mírná anémie, zoonózy negativní. Dnes jsem obdržel další výsledky: HLA-B27 pozitivní, autoprotilátky negativní viz přiložené kopie. Mám obavy, že mám ankylozující spondylitidu. Jaké vyšetření podstoupit pro vyloučení/potvrzení diagnózy?

Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, jak je i v interpretaci výsledku uvedeno, pozitivita HLB 27 je velice nespecifický ukazatel a nesvědčí pro potvrzení diagnózy. Ankylozující spondylartritida patří mezi spondylartritidy, skupinu zánětlivých revmatických onemocnění, postihující spojení na páteři (intervertebrální, kostovertebrální, SI skloubení, disky a vazy páteře, někdy i kořenové či periferní klouby). Vede k postupné osifikaci kloubních pouzder a vazů a tím k ankylóze segmentů až celé páteře (může ztuhnout v jakémkoli postavení). Základním diagnostickým vyšetřením je rentgen páteře. Na RTG je prvním projevem sakroiliitida. Dále vznikají syndesmofyty a osifikace úponů šlach, což vede k fúzi obratlových těl až k obrazu tzv. bambusové tyče. Sakroileitida často oboustranná. Další důležitou zobrazovací metodou je magnetická rezonance, kde je typickým nálezem přítomnost výpotku nebo otok kostní dřeně. Dále typický fyzikální nález při vyšetření páteře. Vše jste absolvoval s negativním nálezem, proto lze tuto nemoc u Vás vyloučit. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Samotné prokázaní antigenu znamená větší sklon k této chorobě nikoliv chorobu samou , je třeba kontaktovat revmatologa, který provede další vyšetření a dle výsledku případnou léčbu či pouze sledování.

Odpovídá lékař:

MUDr. Eva Dokoupilová

Specializace: Osteologie, Revmatologie Pracoviště: Revmatologická a osteologická ambulance MEDICAL PLUS

Dobrý den mladý muži. Vše bylo řečeno - HLAB27 nemusí nutně znamenat AS. Své obavy a dotazy svěřte odbornému revmatologovi. Vidím Vyškov, takže nejblíže to máte nejspíš do Brna, případně Uh.Hradiště, Kroměříže. Hodně štěstí a není důvod k předčasným černým myšlenkám.

Související dotazy

Ankylozující spondylitida
Dobrý den, mám ankylozující spondylitidu IV-V stupně...
Plodné dny
Dobrý den, chci se zeptat. S manželem se snažíme(cca...
Potíže při menstruaci
Dobrý den, je mi 33 let, rok už neužívám HA, pravidelně...
Můžu HAC vysadit sama?
Dobrý den, již 12 let užívám hormonální antikoncepci....
Těhotenství a menstruace
Dobrý večer mám dotaz toho že jsem dělala náhradní...
Můžu otěhotnět, když beru antikoncepci?
Dobrý den můžu otěhotnět ikdyž beru antikoncepci (jangi)...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám nyní velký strach z toho, že jsem byla vystavena velké dávce záření a dojde kvůli tomu u mně k rozvoji rakoviny.

Dobrý den, chci se zeptat na škodlivost RTG záření. Za svůj život jsem podstoupila...

Mám nyní velmi zvýšenou chuť na sex.

Dobrý den, jsem těhotná, 33 tt. Těhotenství bez komplikací. Mám nyní velmi...

Mám o sebe strach

Bolest při sexu byla až když jsem začala brát HA. Prva jsem brala Lindynette,...

Mám obavu z diagnozy roztroušené sklerózy.

Dobrý den, mám přibližně dva týdny mlhavé vidění v pravém oku. levé oko beze...

Mám obavu, kdybych se nakazil touto nemocí

Dobrý den, hodně cestují po EU a mám očkování proti žloutence AB. Přesto mám...

Mam obavy nakazou Listerii

Dobry den pane Dr.,jsem momentalne v Recku na dovolene a jsem v 18.tydnu tehotenstvi.Pred...

Mám obavy z infarktu, je mi 25 let

Co by měl lékař vědět o tvém problému? Přilož fotku či lékařskou zprávu, pokud...

Mám obavy z těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Pravidelně beru antikoncepci, neuběhlo ani...

Mám obavy z těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Pravidelně beru antikoncepci, neuběhlo ani...

Mám obavy, aby to nebylo něco vážného.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. Už asi měsíc mám lechtivou až pichlavou...

Mám občas knedlík v krku a pocit zahlenění.

Dobrý den, Od roku 2019 mám diagnózu hypofunkce štítné žlázy. Od té doby...

Mám občas lehké brnění na prstech a nohou z dlouhého sezení v práci či doma

dobrý den, mám občas lehké brnění na prstech a nohou z dlouhého sezení v práci...

Mám občasné bolesti břicha a hlavy nebo průjem

1-3x za týden mám bolesti břicha, někdy k tomu i průjem a bolest hlavy. Když...

Mám občasné výstupy krevního tlaku

Príjemný dobrý deň, chcela by som sa poradiť s nasledovným zdravotným problémom:...

Mám obě ruce zhruba od poloviny loktů po konečky prstů necitlivé.

Dobrý den, jsem žena a je mi 70 let. Téměř každé ráno se probudím v posteli...

Mám obtíže s trávením.

Dobrý den, letos mi bude 69 let, již půl roku a zhoršení od prosince 2017 mám...

Mam OCD??

Dobrý den, zřejmě trpím OCD, cca 7 let, s tím že mam horsi a lepsi stavy, a...

Mám od dětství diagnostikované zátěžové astma bez alergie

Dobrý den, mám od dětství diagnostikované zátěžové astma bez alergie. Spouštěčem...

Mám od dětství vystouplé znaménko v levém podžebří

Mám od dětství vystouplé znaménko v levém podžebří, průměr zhruba 1 centimetr....

Mám od konce minulého roku zdravotní problémy

Dobrý den, mám od konce minulého roku zdravotní problémy. Léčím se se sníženou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Menopauza?

Dobrý den, je mi téměř 50 let. Poslední menstruaci jsem měla před více než...

Křehká vulva

Dobrý den, skoro rok mám problémy. Obcas se mi na vulvě objeví červené fleky,...

Bakteriální vaginóza


Zduřelá špička penisu a občasná tupá bolest varlat

Dobrý den. Mám již čtvrtý den tento problém- Mám zduřelou špičku penisu (načevenalé...

Fascikulace

Dobrý den, píši doplňující odpovědi k mému již zodpovězenému dotazu č. 418686,...

Zarudnutí okolo očí, suchá kůže

Dobrý den, poslední dobou mám často vyrážku okolo očí na spodním i horním víčku....

'' zaseknuté '' kýchání

Dobrý den již týden si nějak nemohu kýchnout vždycky to na mě přijde a když...

Zadržení ejakulace

Dobrý den, je mi 14 let a už asi rok masturbuji. Vždy když se blíží orgasmus...

Anxiozně-depresivní sy


Necitlivost penisu

Dobrý den, Mám problém se sníženou citlivostí penisu, konkrétně žaludu. Při...

Bolest třísla a stehna

Dekuji za odpoved a jeste jedna otazka muze kalcifikace prilater. okraji stropu...

Pálení stydkých pysků

Dobrý den, hned z kraje musím přiznat, že si nejsem jistá, zda je můj problém...

Dvoumesicni miminko malo pije?

Dobrý den pane doktore, Mám syna, kterému je nyní sedm týdnů, narodil se SC...

Bolestivé puchýře v tříslech

Dobrý den, posledni odhadem dva mesice me trapi mokvajici puchyrky v trislech....

Křupání v zápěstí


Vysoky krevni tlak u sportovce

Dobrý den, Je mi 32 let, 80kg, 186 cm, pravidelně a aktivně sportuji, zdravě...

Pupínky na penisu

Dobry den. Mel jsem nedavno rizikovy sex a objevily se mi na pokozce penisu...

Pálení žaludu při dotyku

Dobrý den, je mně 14 let a při dotyky na žaludu u penisu mně palí. Z žaludu...

Poranění bříška prstu

Zdravím, 1.1. kolem 17 hodiny jsem si uřízl polštářek prsteníčku pravé ruky...

Křečovité, bolestivé vyprazdňování

Dobry den, Mam strach jit k lekari...bojim se jak vysetreni tak vysledku. Uz...

Reklama