Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Antikoncepce a endometrióza

Antikoncepce Jana 24.2.2019

Dobrý den,
již dva roky jsem brala antikoncepci Bonadea, nepřetržitě, tedy bez pauz...na dopor. lékaře, že v mém případě, bude lepší, brát antikoncepci v kuse a nedělat žádné pauzy ( časté cysty, srůsty, endiometriozu na čípku a vnitř. brad. vag.)
Nyní jse se nedostala k lékaři pro recept a menstruaci jsem dostala druhý den po dobrání posledního plata, trvala 4 dny. po 21 dnech jsem dostala další menz., která trvala 5 dní a byla dosti silná...od doby co neberu antiko se cítím nesvá, nafouklá, bez nálady...je mi 39 let, jelikož jsem již nechtěla začínat s antikoncepcí dále, jelikož si myslím, že není dobré jí brát tak dlouho a nepřetržitě, ale v mém případě, mi dále můj lékař tvrdí, že v mém případě je lepší ji nasadit znovu a nepřetržitě. Má otázka zní : Je opravdu neškodné brát antiko. stále tak dlouho a nepřetržitě a v mém případě, je to opravdu tak nutné?....také za ty dva roky braní jsem přibrala 13 kilo a bojím se, že když ji zase začnu brát opět přiberu...jinak jsem žádné problémy neměla a byla jsem spokojená. Za celé dva roky jsem vůbec nemenstruovala a popravdě mi to vůbec nechybělo. Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
je pravda, že antikoncepce se při léčbě endometriózy používá. Váhový přírůstek patří bohužel mezi časté nežádoucí účinky této léčby. Dva roky určitě nebyly nijak dlouhá doba, většinou je antikoncepce podávána déle.
Pro doplnění odpovědi v otázce další léčby předám ještě Váš dotaz specialistovi.
Prosím tedy o strpení s odpovědí.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Králíčková

Specializace: Gynekologie a porodnictví

Dobrý večer, endometrióza dokáže ženu dosti potrápit, je to sice nezhoubné onemocnění, ale krom problémů s otěhotněním může být příčinou velkých chronických bolestí právě v důsledku srůstů či cyst, mnohdy ženu vyřadí z běžného života. Trápí ji obtíže s močením, defekací, bolest při pohlavním styku apod. a když tohle položíme na pomyslnou misku vah, řekla bych, že je lépe raději brát dlouhodobě antikoncepci a vést plnohodnotný život, než dále trpět. Nejsem zastáncem nadměrného užívání antikoncepce, rozhodně bych ji nedoporučila každé ženě nebo slečně, ale pokud nemáte v rodině pozitivní anamnézu na tromboembolické onemocnění, infarkty, nebo nemáte u sebe zjištěnou trombofilní mutaci, nekouříte, pak bych raději antikoncepci na Vašem místě užívala trvale nadále. Píšete, že jste ji brala dva roky, to není tak dlouhá doba. Některé ženy bohužel při hormonální antikoncepci přiberou, můžete ji zkusit vyměnit za jinou hormonální antikoncepci, určitě Vám gynekolog poradí. Na trhu jich je celá škála. Sama píšete, že se bez antikoncepce cítíte hůře, nafouklá, bez nálady. Přeji Vám hezký večer, s pozdravem L. Králíčková

Související dotazy

Endometrióza
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat ohledně endometriozy....
Endometrióza
Dobry den,chtela bych se zeptat,mam mesic po laparoskopii...
Endometrioza a těhotenství
Dobrý den, snacha /34 let/ byla v roce 2007 operována...
Endometrioza
Dobrý den, jsem 10 dní po operaci endometriozi a mam...
Endometrioza ??
Dobrý den, před 6 měsíci jsem ledvinovou koliku, vše...
Endometrioza a užívání Visanne
Dobry den. Od unora 2016 se lecim s PCOS, lékařka...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antikoncepce a doplnky stravy

Dobrý den, zajímalo by mě, když beru každý den Euthyrox 50 a antikonpcepci YAZ...

Antikoncepce a dovolená

Dobrý den, chystám se na dovolenou do destinace, kde by mohlo dojít k zažívacím...

Antikoncepce a drogy

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat jestli užívání pervitinu má nějaký vliv na...

Antikoncepce a dřívější začátek menstruace

Dobry den, Pouzivala jsem antikoncepce Yadine od ledna, nyni druhy mesic Jeanine....

Antikoncepce a Duomox 1000

Dobrý večer, beru antikoncepci Chloe a 5tý den v pauze tedy 26.10 jsem začala...

Antikoncepce a echinacea

Dobry den, mohu se zeptat zda-li je prokazany vliv pusobnosti HA kdyz bylo uzivani...

Antikoncepce a ekzém

Dobrý den Chtěla jsem se zeptat. Dcera má atopický ekzém, začala užívat antikoncepci...

Antikoncepce a elmex gel

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda čištění zubů elmex gelem neovlivní účinek...

Antikoncepce a endiaron

Dobrý den, při užití první tablety antikoncepce po 7 denní pauze jsem užila...

Antikoncepce a endiaron

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, používám antikoncepci Minissiston. Snižuje...

Antikoncepce a epilepsie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, beru HA Katya a mám epilepsii, užívám...

Antikoncepce a epilepsie

Dobrý den, loni v červnu a poté v září jsem měla záchvat a byla mi diagnostikovaná...

Antikoncepce a Euthyrox


Antikoncepce a Euthyrox

Dobrý den, chci se zeptat, jestli euthyrox 50 snižuje účinky antikoncepce Flaya....

Antikoncepce a Euthyrox

Mohu brát antikoncepci minisiston když beru léky eythyrox?A chtěla jsem se zepatt...

Antikoncepce a flebotromboza


Antikoncepce a framykoin

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Před nějakou dobou sem měla pohlavní styk se...

Antikoncepce a genetická mutace MTHFR C677T/homozygot


Antikoncepce a ginko biloba / guarana


Antikoncepce a glaukom

Dobrý den,je mi 32let,jsem skoro 3 roky po sekci,léčím se s rettinopatií nedonošených,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odlupování vrchní vrstvy nehtu


Bolesti na pravé straně žeber

Dobrý den, už týden mě bolí na pravé straně žeber při lehání si na břicho, smíchu...

Léčba natrženého stehenního svalu

Dobry den, jak se da vylecit natazeny nebo natrzeny predni stehenni sval? Dekuji...

Kdy zaberou antibiotika

Dobrý den,syn 5let,od neděle má angínu večer na pohotovosti dostal Ospen 400...

Příznaky zápalu plic

Zdravim,musí zápal plic vždy doprovazet teplota.?Nebo jaké jsou vlastně nejčastější...

Pálení žáhy a říhání


Zvýšená hodnota bílkovin

Dobrý den, prosím o radu. Jako dárci krve a plazmy mi byly zjištěny zvýšené...

Těhotenství a užívání globulí Polygynax

Dobry den. Chtela bych se zeptat na zavadeci tablety Polygynax. Jsem v 11 tt...

Opakující se gynekologické záněty

Dobry den, jsem ve 26. tydnu tehotenstvi a od zacatku mam problemy s vytoky...

Je nutné při IMC užívat ATB?


Bolesti srdce, arytmie

Dobrý den, už tak 6 let mě trápí starosti s tím, že si myslím, že mám něco se...

Světle hnědý výtok

Dobrý den, za 3 měsíce mi bude 17 let, mám pravidelnou menstruaci která trvá...

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Natržená uzdička


Pupínky na těle

Dobrý den,moc Vás prosím o radu-názor. Uz měsíc a pul mě a naše dvě dcerky trápí...

Cytologie

Chtěla jsem se zeptat, minulý týden mě dělali cytologii a ještě nějaké výtěry,...

Konziliární vyšetření

Pane doktore, ráda bych znala Váš názor. Byla jsem svou gynekoložkou odeslána...

Příušní žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jsou za normálních okolností hmatné příušní...

Bolest v krku


Varixy dělohy

Dobrý večer, moc prosím o zodpovězení mého dotazu. Před dvěma měsíci mi můj...

Reklama
Zavřít