Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Antikoncepce YAZ a škodlivost

Antikoncepce Jana 2.11.2012

Dobrý den, právě jsem přišla z prohlídky od svého gynekologa. Celé roky jsem užívala antikoncepci Loette. Lékař mi řekl, že tato antikoncepce se už nebude do ČR dovážet a napsal mi ještě dražší tabletky YAZ. Na internetu jsem si o této antikoncepci našla článek o její škodlivosti. Kopíruji :

Skandál se týká antikoncepce Yasminelle, Yasmin a Yaz – některé ženy, které ji užívaly, dostaly infarkt.

Proti německé firmě Bayer, která ji vyrábí, se v USA vede kolem 10 000 soudních procesů. Bayer už odškodnil 170 obětí částkou deset milionů dolarů (190 milionů korun).

Mluvčí slovenského Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Valéria Pernišová uvedla, že na Slovensku je uvedená antikoncepce dostupná od roku 2006. Jen v loňském roce se do lékáren dostalo kolem 60 tisíc balení antikoncepce Yasminelle a Yaz.

Za celou dobu byly na Slovensku hlášeny dva případy nežádoucích účinků. Kontroloři ze SÚKL ale uvedli, že v minulosti neměli dostatek informaci o možných rizicích. "To se potvrdilo až nedávno," dodala Pernišová.

Stáhnutí této antikoncepce ze slovenského trhu se zatím neplánuje. Společnost Bayer uvedla, že má studie, podle nichž jsou rizika porovnatelná s antikoncepcí jiných výrobců.

Tabletky obsahují kombinaci dvou léčiv – etinylestradiolu a drospirenonu. Ty způsobují srážení krve v žilách a jsou proto pod dohledem Evropské lékové agentury, která přehodnocovala jejich bezpečnost.

Mluvčí Bayeru pro Slovensko Lele Zemanová trvá na tom, že jejich antikoncepce je bezpečná a rizika hrozí jen v některých případech. "Mezi nejvýznamnější rizikové faktory patří kouření, obezita, těhotenství nebo rodinná anamnéza," uvedla.

Firma Bayer přistoupila v USA na mimosoudní vyrovnání ještě předtím, než soud vydal verdikt. Proto nebyla formálně potvrzena její zodpovědnost.

Německá nezisková organizace Koalice proti hrozbě Bayeru žádá zákaz prodeje pilulek Yaz. "Výrobce je ve velkém propaguje zejména mezi mladými ženami s tvrzením, že jsou dobré také na hubnutí a proti akné, ale zamlčují fakt, že riziko ucpání žil je o 75 procent vyšší než u starších druhů tablet," uvedla organizace.

Na konci dubna se v Kolíně nad Rýnem sejde vedení Bayeru s asi 4000 akcionáři. Na jednání chtějí promluvit i některé oběti antikoncepce, které přežily.

Zdroj : YAZ.Doktorka

Po přečtení článku jsem docela zděšená, že mi pan doktor tuto antikoncepci předepsal. Je tedy škodlivá,nebo není.
Děkuji za odpověď. J. B.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, antikoncepci YAZ užívají i samy gynekoložky. Každé léčivo má své nežádoucí účinky, přípravek YAZ jich určitě nemá více než jakýkoliv jiný přípravek kombinované hormonální antikoncepce.

Související dotazy

Antikoncepce YAZ
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné abych...
Antikoncepce YAZ
Dobrý den pane doktore, po nevyhovující Mireně mi...
Antikoncepce YAZ
Jak dlouho je normální nepravidelné špinění při používání...
Antikoncepce YAZ
Dobrý den, beru již dva roky antikoncepci YAZ, mimořádně...
Antikoncepce YAZ
Dobrý den, mám dotaz. Beru antikoncepci YAZ. Jelikož...
Yaz
Dobrý den Chtěla by jsem se zeptat zda se prodává...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antikoncepce YAZ

Dobry den ,zacala som uzivat YAZ,ale prvu tabletu sem stratila z baleni,tak...

Antikoncepce Yaz

Dobrý den, mám dotaz ohledně HA.Ráno v 8 hodin jsem užila omeprazol teva 20mg...

Antikoncepce Yaz

Dobrý den, mám dotaz ohledně HA.Ráno v 8 hodin jsem užila omeprazol teva 20mg...

Antikoncepce YAZ

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné abych po vysazení antikoncepce...

Antikoncepce Yaz

a po dobu 10 dní by bylo vhodné ještě použití kondomu. Příjemný denobrý den,...

Antikoncepce YAZ

Jak dlouho je normální nepravidelné špinění při používání antikoncepce YAZ?...

Antikoncepce YAZ

Dobrý den, mám problém s neustálým krvácením od začátku užívání antikoncepce....

Antikoncepce Yaz a antibiotika Azithromycin Sandoz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho po užití poslední pilulky antibiotik...

Antikoncepce Yaz a bylinky

Dobrý den, dva roky užívám antikoncepci YAZ, se kterou jsem spokojená. Od letošního...

Antikoncepce YAZ a Fromilid 250

Dobrý den, týden jsem brala antibiotika Gyrablock na zánět moč. měchýře, 4 dny...

Antikoncepce Yaz, Bisil plus a mořské řady od Swiss

Dobrý den, poprvé budu užívat antikoncepci Yaz. Pravidelně užívám i potravinové...

Antikoncepce Yosefinne

Dobrý den , užívám antikoncepci Yosefinne a dnes sem měla mít poslední růžovou...

Antikoncepce Yosefinne

Dobrý den , užívám antikoncepci Yosefinne a dnes sem měla mít poslední...

Antikoncepce Yosefinne

Dobrý den , užívám antikoncepci Yosefinne a dnes sem měla mít...

Antikoncepce Yosephinne

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli se snižuje účinnost antikoncepce Yosephinne,...

Antikoncepce změna

Dobrý den, chtěla bych jen zkonzultovat výměnu antikoncepce. Nedávno jsem...

Antikoncepce změna

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat na jeden dulezitý dotaz. Brala jsem antikoncepci...

Antikoncepce znovunasazení

Dobrý den, měla bych prosím jeden dotaz. Během vysazení prásků jsem měla menstruaci...

Antikoncepce zpoždění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V sobotu jsem po sedmi denní pauze měla začít...

Antikoncepce- menstruace

Dobrý den, prosím Vás mám takový dotaz asi jsem hloupá, ale beru antikoncepci...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dysplazie pattely typ III.

Dobrý den, dnes jsem dostala výsledek z mr. Závěr je , že v koleni je náplň...

Střevní chřipka - rizika na konci těhotenství a v případě porodu


Trhání zubu při užívání Bonvivy

Prosím o odpověď na následující dotaz. Jednou ročně od roku 2009 chodím na...

Má již po dvou mesicich opet spalovou anginu


Bolesti zad vystřelující do nohy


Krvácení z konečníku v době menstruace

Dobry den, Chtela bych se na Vas obratit s nasledujicim zdravotnim problemem. Jiz...

Penis

Zdravím, včera večer se mi objevilo nějaké kožní onemocnění na penise kolem...

Vyšetření karpálů na rukou.

Dobrý den,dnes jsem byla na EMG vyšetř.karpalů na rukou.Začal pravou rukou.Nejprve...

Bílý povlak jazyka


Střevni viroza

Dobrý den, syn (4,5 roku) odpoledne zvracel, následne ještě asi 5 x, v noci...

Prasklý meniskus

Dobrý den, je mi 15 let a jsem po operaci s prasklým meniskusem. Chtěl bych...

E-coli + Enterococcus f. v moči

Po masáži prostaty odběr moči. Ihned v ordinaci rychlý test ery 10, leu 75....

Bolesti v pravém boku vzadu

Dobry den, mam bolesti v pravem boku vzadu.Pravidelne rano mezi 5-6h se probudim...

Odřený žalud

Dobrý den, včera jsme měli z přítelkyní sex. Dnes ráno jsem objevil na levé...

Výtok z pochvy

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat. Už asi rok mám bílý výtok z pochvy. Sem tam...

Nosní dutiny a zuby

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. V prosinci jsem prodělala zánět pod zubem...

Antikoncepce Lybrel

Doplnění dotazu č. – dobrý den, kamarádka mi říkala o vyvinutí nové pilulky...

Bolest zápěstí

Zdravím, v poslední době mě trápí bolest v rukách. Myslím, že se to začalo objevovat...

Bolest v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 22tt těhotenství a už druhý den mě poboliva levá ledvina,...

Rybi zapach

Dobry den,prosim Vas mam dotaz. Byla jsem na vysetreni jestli mam rybi zapach....