Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Antikoncepce YAZ a škodlivost

Antikoncepce Jana . 2.11.2012

Dobrý den, právě jsem přišla z prohlídky od svého gynekologa. Celé roky jsem užívala antikoncepci Loette. Lékař mi řekl, že tato antikoncepce se už nebude do ČR dovážet a napsal mi ještě dražší tabletky YAZ. Na internetu jsem si o této antikoncepci našla článek o její škodlivosti. Kopíruji : Skandál se týká antikoncepce Yasminelle, Yasmin a Yaz – některé ženy, které ji užívaly, dostaly infarkt. Proti německé firmě Bayer, která ji vyrábí, se v USA vede kolem 10 000 soudních procesů. Bayer už odškodnil 170 obětí částkou deset milionů dolarů (190 milionů korun). Mluvčí slovenského Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Valéria Pernišová uvedla, že na Slovensku je uvedená antikoncepce dostupná od roku 2006. Jen v loňském roce se do lékáren dostalo kolem 60 tisíc balení antikoncepce Yasminelle a Yaz. Za celou dobu byly na Slovensku hlášeny dva případy nežádoucích účinků. Kontroloři ze SÚKL ale uvedli, že v minulosti neměli dostatek informaci o možných rizicích. "To se potvrdilo až nedávno," dodala Pernišová. Stáhnutí této antikoncepce ze slovenského trhu se zatím neplánuje. Společnost Bayer uvedla, že má studie, podle nichž jsou rizika porovnatelná s antikoncepcí jiných výrobců. Tabletky obsahují kombinaci dvou léčiv – etinylestradiolu a drospirenonu. Ty způsobují srážení krve v žilách a jsou proto pod dohledem Evropské lékové agentury, která přehodnocovala jejich bezpečnost. Mluvčí Bayeru pro Slovensko Lele Zemanová trvá na tom, že jejich antikoncepce je bezpečná a rizika hrozí jen v některých případech. "Mezi nejvýznamnější rizikové faktory patří kouření, obezita, těhotenství nebo rodinná anamnéza," uvedla. Firma Bayer přistoupila v USA na mimosoudní vyrovnání ještě předtím, než soud vydal verdikt. Proto nebyla formálně potvrzena její zodpovědnost. Německá nezisková organizace Koalice proti hrozbě Bayeru žádá zákaz prodeje pilulek Yaz. "Výrobce je ve velkém propaguje zejména mezi mladými ženami s tvrzením, že jsou dobré také na hubnutí a proti akné, ale zamlčují fakt, že riziko ucpání žil je o 75 procent vyšší než u starších druhů tablet," uvedla organizace. Na konci dubna se v Kolíně nad Rýnem sejde vedení Bayeru s asi 4000 akcionáři. Na jednání chtějí promluvit i některé oběti antikoncepce, které přežily. Zdroj : YAZ.Doktorka Po přečtení článku jsem docela zděšená, že mi pan doktor tuto antikoncepci předepsal. Je tedy škodlivá,nebo není. Děkuji za odpověď. J. B.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, antikoncepci YAZ užívají i samy gynekoložky. Každé léčivo má své nežádoucí účinky, přípravek YAZ jich určitě nemá více než jakýkoliv jiný přípravek kombinované hormonální antikoncepce.

Související dotazy

Antikoncepce YAZ
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné abych...
Antikoncepce YAZ
Dobrý den pane doktore, po nevyhovující Mireně mi...
Antikoncepce YAZ
Dobrý den, mám dotaz. Beru antikoncepci YAZ. Jelikož...
Dotaz antikoncepce yaz
Dobrý den, chtěla jsem se Vás optat, začala jsem brát...
Antikoncepce YAZ
Dobrý večer. Beru Yaz třetím měsícem bez požití neaktivních...
Antikoncepce
Dobrý den, chci se zeptat chtěla bych začít užívat...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antikoncepce YAZ

Dobrý den! Obracím se na Vás s dotazem ohledně antikoncepce Yaz. Nedopatřením...

Antikoncepce Yaz

Dobrý den ,užívám HA Yaz a mám takoví menší problém .Ve středu ve 20hod jsem...

Antikoncepce Yaz

Dobry den chtela jsem se zeptat na antikoncepci Yaz. Chtela bych se o ni vic...

Antikoncepce YAZ

Dobrý den,užívám antikoncepci YAZ už 4 měsíc, a nejdřív jsem mela menstruaci...

Antikoncepce YAZ

Dobrý den, beru již dva roky antikoncepci YAZ, mimořádně jsem potřebovala vzít...

Antikoncepce YAZ

Dobrý den, ráda bych se poradila, již čtvrtý měsíc beru antikoncepci YAZ. Antikoncepci...

Antikoncepce Yaz

Dobrý den, pravidelně již delší dobu užívám antikoncepci Yaz. Ovšem teď jsem...

Antikoncepce Yaz a antibiotika Azithromycin Sandoz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho po užití poslední pilulky antibiotik...

Antikoncepce Yaz a bylinky

Dobrý den, dva roky užívám antikoncepci YAZ, se kterou jsem spokojená. Od letošního...

Antikoncepce YAZ a Fromilid 250

Dobrý den, týden jsem brala antibiotika Gyrablock na zánět moč. měchýře, 4 dny...

Antikoncepce Yaz, Bisil plus a mořské řady od Swiss

Dobrý den, poprvé budu užívat antikoncepci Yaz. Pravidelně užívám i potravinové...

Antikoncepce Yosefinne

Dobrý den , užívám antikoncepci Yosefinne a dnes sem měla mít poslední růžovou...

Antikoncepce Yosefinne

Dobrý den , užívám antikoncepci Yosefinne a dnes sem měla mít poslední...

Antikoncepce Yosefinne

Dobrý den , užívám antikoncepci Yosefinne a dnes sem měla mít...

Antikoncepce Yosephinne

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli se snižuje účinnost antikoncepce Yosephinne,...

Antikoncepce změna

Dobrý den, chtěla bych jen zkonzultovat výměnu antikoncepce. Nedávno jsem...

Antikoncepce změna

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat na jeden dulezitý dotaz. Brala jsem antikoncepci...

Antikoncepce znovunasazení

Dobrý den, měla bych prosím jeden dotaz. Během vysazení prásků jsem měla menstruaci...

Antikoncepce zpoždění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V sobotu jsem po sedmi denní pauze měla začít...

Antikoncepce- menstruace

Dobrý den, prosím Vás mám takový dotaz asi jsem hloupá, ale beru antikoncepci...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Poraneni hlezna


Stav po akne


Nízký počet trombocytů v krvi a fialové fleky po kůži


Svědění vaginy


MUDr. František Busta

Praktický lékař pro dospělé

Tachykardie a slabost


E coli


Permanentní močový katétr


Kolonoskopie zachraňuje životy. To už ví i kreslíř Petr Urban


Bolest varlete


MUDr. Zdeněk Popelka

Ordinace specialisty - interna, nefrologie

MUDr. Markéta Krejčová

Ordinace PL pro dospělé

Bíle pupínky na penisu


Jak správně ošetřit puchýř


Ublinkávání


MUDr. Miloslav Parolek

Ordinace PL pro dospělé

Streptokoková angína nosičství


Globule Natrii tetraboratis globulus 0,70 - Ky, 10 kusů a sex


MUDr. Jana Kupková

Ordinace PL pro děti a dorost

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×