Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Asentra a vedlejší účinky

Psychiatrie Julie 29.5.2020

Pěkný den,
chtěla bych se zeptat, jaký je Váš názor na antidepresiva typu Asentra? Dostala jsem Asentru 50 od praktického lékaře, ale nemám odvahu si ji vzít. Abych upřesnila své potíže. Před cca 2,5 lety jsem zažila velmi stresující pozdní potrat. Nezjistila se žádná příčina odtoku plodové vody. Cca po 2 měsících jsem otěhotněla znovu a nyní mám už 1,5 ročního syna. Těhotenství probíhalo v pořádku, jen jsem byla ve velikém stresu a bála se kdejaké infekce, neustále jsem vše dezinfikovala a hlídala, abych něco špatného nesnědla. Po porodu se dá říci, ze jsem se uklidnila a cítila se dobře. Asi rok po porodu jsem měla neustále zánět močových cest, zabrala až 4. Antibiotika ofloxin na 14 dni. Od té doby pociťuji potíže. Pálí mě žáha, neustále pocit těžkosti žaludku, nezávazně na jídle, neustále se pozoruji a za každým píchnutím vidím vážnou nemoc. Občas cítím jakoby ztuhnutí kolem úst, někdy uvnitř těla pociťuji takové divné napětí, i když jsem v klidu a třeba ležím. Naštěstí spím a usínám docela dobře. Sexuální život je taky trochu jiný, připadám si celkově méně citlivá. Taky si už několik let venku stále dezinfikuji ruce, protiví se mi jakékoliv bankomaty, automaty na kávu, tlačítka výtahů, veřejné wc, kliky, atd. Po sáhnutí na uvedené věci si musím vždy vydezinfikovat ruce. A taky mám často pocit jakoby takové ztuhlé čelisti. Jednou jsem byla s kamarádkami večer posedět a zničeno nic se mi udělalo divně, jakoby se mi zintenzivněly smysly, najednou jsem cítila kolem sebe hrozný ruch, hluk, šum, stažený krk a chtěla jsem odtud co nejrychleji zmizet na vzduch. Když jsem přišla domů, brněl mi obličej a necítila jsem se dobře. A ještě se mi jednou stalo, když jsem šla s kočárkem na procházku, že se mi stáhlo hrdlo, byla to silná křeč, nemohla jsem dýchat a polknout. Po chvíli to odeznělo a už se to neopakovalo, ale v tu chvíli jsem byla naprosto vyděšená a v hlavě se mi honily myšlenky, co bude se synem, když někde na ulici odpadnu. Vyšetření na neurologii Ok, štitna žláza ultrazvuk i odběry v pořádku, veškeré krevní odběry (krevní obraz, jaterní enzymy, amyláza, cholesterol, minerály, moč) v normě, 2x gastroskopie v pořádku, bez nálezu. Ultrazvuk břicha v pořádku. Z neurologie mě poslali na rehabilitace páteře, často mě zlobí hrudní páteř, tak cvičím a chodím na elektriku. Chtěla jsem si o tom všem pohovořit na psychiatrii, ale objednací termíny, pokud vůbec nějaké, jsou nesmírně dlouhé. Mám 3 děti a jsem neustále doma, nikam se moc nedostanu a mamka si myslí, že když častěji vytáhnu paty z domu, bez dětí, někam si zajdu, změním prostředí, tak se dám sama dohromady a od léků mě odrazuje. Praktický lékař si myslí, že ty moje tělesné příznaky jsou psychického původu, tak mi napsal Asentru a prý se toho nemám vůbec bát. Jenže jelikož mám neustálý strach o zdraví, tak si ji nemůžu dát už kvůli příbalovému letáku, kde jako nežádoucí účinky uvádí až u 1 ze 100 pacientů nádor. To mi přijde obrovské riziko, nehledě na další hrůzy, které jsou tam uvedeny. Snad jsem nikdy u žádného léku nečetla horší příbalový leták. Tedy mě to naprosto odradilo. Stále si říkám, že jsou dny, kdy je mi celkem dobře, tak proč se do toho pouštět? Jsem už 10 let na mateřské a připadá mi, že mě posledních pár měsíců nic nebaví, jsem nesoustředěná a občas i na něco zapomenu. Kamarádka mi říká, že to je proto, že jsem už tolik let doma. Proto se Vás paní doktorko chci zeptat, zda si myslíte, že je vhodné, abych v mém případě užívala AD, zda to je vhodné? Kdyby se mi do hlavy neustále nevtíraly myšlenky, že je mi něco vážného, tak by mi bylo líp. Kolikrát se dívám na film a nevěnuji mu plnou pozornost, protože u toho ještě myslím na své obavy o zdraví. Když jdu ven mezi lidi, tak na to téměř nemyslím. Přijde to vždy hlavně doma. Nedokážu se jakoby na 100% z věcí a událostí radovat, protože pak mi zase naskočí myšlenka, co když mám vážnou nemoc a už tady dlouho nebudu, tak jak bych se mohla radovat? Na druhou stranu, nevím, z čeho bych byla ve stresu, situace s manželem, dětma je výborná, v ničem nestrádáme. Nevím, zda trpím např. obsedantně-kompulzivní poruchou, hypochodrií nebo nějakou formou úzkostné poruchy. Nebo vším dohromady nebo prostě jen řeším hlouposti a nemůžu si pomoct. Omlouvám se za dlouhý a možná trochu zmatený dotaz. Budu ráda za Váš názor. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Julie.
Děkujeme za Váš dotaz. Příbalové letáky nejsou opravdu pěkné čtení. Na druhou stranu je nutno říci, že po přečtení letáku např. od Paralenu se dozvíte také mnoho vedlejších účinků. Váš stav je zřejmě způsoben sociální izolací. Potíže, které popisujete jsou typické pro psychosomatické onemocnění, panickou úzkostlivou poruchu a je možné, že balancujete nad propastí deprese. Z tohoto důvodu bych Vám i užívání tohoto léku doporučila. Stav, ve které se nyní nacházíte je dosti vyčerpávající a výrazně omezuje kvalitu Vašeho a rodinného života. Nicméně další možností je zkusit návštěvu psychiatra a popř. psychoterapie. Poprosím sestřičku z naší poradny, aby se Vám pokusila konzultaci u odborníka zařídit. Vyčkejte na její telefonát. Přeji hodně štěstí a brzké zlepšení stavu.

Související dotazy

Zulbex- vedlejší účinky
Dobrý den, Mám dotaz ohledně refluxu žluči do žaludku....
Dobrý den, můžou se vedlejší účinky antikoncepce projevit...
Asentra a spánek
lupnul jsem 2 kusy Asentra 50mg zhruba kolem 16:45...
Vedlejší učinky
Dobrý den, za jak dlouho se po užívání antikoncepce...
Antidepresiva Asentra 50 - vedlejší účinky, sexuální dysfunkce a alkohol
Dobrý den, mám dotaz na na vedlejší účinky ad Asentra...
Vedlejší účinky
Dobrý den, před dvěma měsíci mi byly praktickou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Asentra

Dobrý den, 1.3. jsem se opila na antidepresiva ( Asentra 100 mg), bylo to kvůli...

Asentra

Dobrý den paní doktorko,lecim se 10 let s přestávkami na PP a vloni se mi pridruzila...

Asentra

Vážený pane doktore, týden užívám Asentru 50 - první 4 dny půlku, nyní celou...

Asentra

Dobrý den, dostala jsem Antibiotika Roxithromycin-ratiopharm, beru denně půl...

Asentra

Dobrý den,na panickou poruchu mi paní doktorka predepsala Asentru 25mg.užívám...

Asentra - dlouhodobé užívání

Dobrý den, mám dotaz ohledně léků Asentra 50mg. Před osmi lety jsem prodělala...

Asentra 50

Dobrý den, před pul rokem jsem skončila v ordinace na psychiatrii z neznámých...

Asentra a

Dobrý den, v minulosti mě trápil problém s předčasnou ejakulací, kdy se mi...

Asentra a Neurol

Dobrý Den ,již 3 rokem beru neurol a asentru 1 * denně poslední dobou se potykám...

Asentra a spánek

lupnul jsem 2 kusy Asentra 50mg zhruba kolem 16:45 prášek jsem měl poprvé a...

Asentra a vyšší nitrooční tlak


Asentra PP GAD

Dobrý den paní doktorko,již 3 měsíce užívám Asentru,teď 3 týden 100 mg.Dávka...

Asentra při panické poruše

Dobrý den, od 10. listopadu uzivam na pan. poruchu asentru 50 , bylo mi po 3...

ASENTRA vs. poruchy sexuálních funkcí

Dobrý den, Bohužel jsem musel začít brát Asentru 50 kvůli depresivní poruše......

Asentra- i přes užívání se stav nelepší

dobrý den, dnes je to 35 den, co beru asentra 50 každé ráno, bohužel nepřichází...

Asepticka mastitida

Dobry den, rada bych se zeptala na doplnujici otazku ohledne predchoziho dotazu....

Aseptická nekrosa hlavice stehenní kosti

Dobry den,13.4.16 jsem byl na RTG vyšetření ,tam my našli aseptickou nekrozu...

Aseptická nekróza hlavice kyčelního kloubu

Dobrý den. Zjistili mi aseptickou nekrozu hlavice kyčelního kloubu. Asi po...

Aseptická nekroza kyčelniho kloubu

Dobrý den Je mi 45 mám aseptickou nekrozu kyčel.kloubu,zajímá mě jak bude nemoc...

Asexualita

Dobrý den, viděl jsem na stránkách článek o asexualitě a prosím o radu. Mám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opaření ruky horkou vodou

Oparila sem si ruku cerstve uvarenou vodou z konvice. Ihned sem chladila ale...

H.Pylori u kojící maminky

Dobry den, jiz dvakrat mi byl zjisten a prelecen helicobacter pylori v zaludku.Nyni...

Kožní zánět

Dobry vecer, pred 5ti dny se mi objevila na brise zvlastni vyrazka. Misto je...

Menstruace o týden dříve při antikoncepci, její účinnost

Dobrý den, beru HAK Belara. Již druhý měsíc jsem dostala menstruaci o týden...

Angina a afty


Kvasinky?

Dobry den. Jsou toto kvasinky? Viz foto. Pochva uvnitr je cista.

Bolest v podbřišku

Dobrý den, prosím vás o radu již skoro třetí týden mě trápí bolest v podbřišku....

Žluto - zelený výtok z penisu

Dobrý, den asi před dvouma dněma, po ránu když jsem šel na záchod tak jsem měl...

Alkohol při antibiotické terapii

Dobrý den, měl bych na Vás jednu otázku. Užíval jsem KLACID SR 500mg (zelený...

Puchýřky na penisu

Dobry den. Mam 3 mesice novou pritelkyni a po sexu jsem mel pocit ze jsem...

Krev v koleni

Dobrý den pane doktore. Můj syn je vrcholový sportovec /lední hokej/ . Nyní...

Stav po obřízce

Dobrý den, ve třech letech jsem byl na poloviční obřízce (asi kvůli záňetu)....

Bolestivá kostrč

Dobrý den, je mi 84 let a poslední dobou mám problémy s kostrčí. Když delší...

Neustálé obtěžující říhání

Dobrý den, v poslední době mám pořád pocit, že mám v žaludku moc vzduchu, jde...

Bolest levého chodidla (vnější hrana)

Dobrý den, cítím palčivou bolest na vnější straně chodidla objevila se z ničeho...

Nepravidelná menstruace


Bojím se masturbovat

Zdravím, Chtěl bych se jen zeptat... Je mi 15 let a neměl jsem nikdy nějak problemy...

Alkohol a Ibalgin


Hnědý výtok mezi cykly - antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat beru antikoncepci Vonille uz par let, klasicky jsem...

Bolestikonečníku

Dobry den, chci se zeptat uz delsi dobou trpim bolesti konecniku pri vykonani...

Reklama